Доступність посилання

ТОП новини

Американські фахівці забирають майно, привезене для навчань “Сі бриз-2006”.


Володимир Притула Сімферополь, 19 червня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Американці забирають майно, заблоковане у Феодосійському порту проросійськими активістами. Сьогодні до Криму прибула група американських фахівців. Як повідомили у Посольстві США в Україні, їхня мета - вивезення із Феодосійського порту техніки і майна, що планувалося задіяти для військових навчань “Сі бриз-2006”.

Ще у п’ятницю Постійне представництво Президента України в Криму повідомило, що в неділю, 18 червня о 15 годині до Сімферополя прибудуть 35 громадян США в цивільному одязі, без зброї для технічного забезпечення відправки вантажу, який перебуває на українській митній території Феодосійського морського торгового порту до місця призначення за межами України. У зв’язку з цим Геннадій Москаль закликав усі політичні сили Криму утриматись від акцій протесту.

Американські фахівці до Симферополя прилетіли лише у понеділок, за даними з джерел у Посольстві США – 25 морських піхотинців-резервістів і 10 – цивільних осіб. Представник Президента Геннадій Москаль повідомив, що вантаж до 24 червня буде вивезений на зафрахтованому для цього цивільному російському судні “Антон Колєсніченко” і громадяни США покинуть територію України разом з вантажем.

Американські фахівці справді прибули до Феодосійського порту без ексцесів, попри те, що пікетування портових воріт проросійськими активістами триває і далі. Сьогодні зранку Геннадій Москаль навіть був змушений звернутися до Партії регіонів із закликом відкликати з Феодосії народного депутата України Юрія Болдирева, який “нагнітає обстановку, підбурюючи мітингувальників не допускати громадян США до порту і не давати можливості вивезти вантаж з території України”.

Американська техніка у Феодосійському порту готується до завантаження на транспортне судно. 19.06.2006
Присутній у Феодосії прес-аташе Посольства Брент Байєрз в інтерв’ю Радіо “Свобода” висловив жаль і подив у зв’язку із ситуацією, що склалася: “Ми не розуміємо, чому демонстранти виступають проти діяльності, яка була б корисною для українських військових і для міста Феодосії”. Ми також не розуміємо, чому Верховна Рада не схвалила відповідного рішення раніше, коли в неї була така можливість”.

Українські військові моряки теж не у захваті, каже речник командування ВМС України підполковник Володимир Бова: “Комендувач ВМС України контр-адмірал Ігор Тенюх уже висловив жаль з приводу того, що так і не вдалося втілити у життя спільний українсько-американський проект з облаштування і вдосконалення Старокримського полігону. Тому що, все, що планували збудувати на цьому полігоні, мало залишитися у використанні української сторони”.
XS
SM
MD
LG