Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз хоче полегшити в»їзд високоосвічених мігрантів.


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз потребує легальних мігрантів, щоб вирішити проблему старішання населення. Наступного року Єврокомісія має запропонувати єдині правила в»їзду до ЄС високоосвічених мігрантів. Про це говорили в понеділок міністри юстиції і внутрішніх справ на зустрічі у Брюсселі.

Як боротися з нелегалами і як залучити бажаних фахівців – ось дві проблеми, котрі має вирішувати Європа у міграційній політиці найближчими роками. Говорить Карі Райамекі, міністр внутрішніх справ головуючої в ЄС Фінляндії:

«Феномен нелегальної міграції, як показали наші дискусії, є дуже різнобічним. У цій ситуації перед Євросоюзом стоїть виклик. Нам вочевидь потрібно діяти, щоб перешкодити нелегальній міграції. Водночас нам необхідно полегшити легальну міграцію до Євросоюзу, аби більш ефективно вирішувати проблеми населення, що старішає»,- сказав фінський міністр.

За його словами, робітники з третіх країн повинні мати в Євросоюзі рівні умови праці і рівну оплату з представниками країн ЄС. Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні заявив, що наступного року Єврокомісія запропонує єдині умови для в»їзду високоосвічених працівників. Він уважає, що слід мати правила щодо того, приміром, яку освіту повинні мати потенційні мігранти, якими мовами вони мусять розмовляти. Фраттіні зауважив, що Європа хоче розпочати проект «Грінкард» - як це роблять Сполучені Штати, Канада і Австралія. За словами комісара, існує реальна потреба в робочій силі з-поза меж Євросоюзу.

Водночас Брюссель дедалі більше замислюється, як боротися з міграцією нелегальною. У більшості країн ЄС нараховуються тисячі і навіть сотні тисяч нелегалів, і їхнє число збільшуватиметься, якщо Європа не протистоятиме незаконній міграції. Серед них немало вихідців з країн СНД. Міністр юстиції Австрії Карін Гастінгер сказала, що в її країні нелегальні мігранти походять здебільшого з Росії, Чорногорії та Африки. Чи вирішить Європа проблему незаконних міґрантів, якщо їх легалізує? Карін Ґастінґер пропонує:

«Якщо легалізувати незаконних мігрантів, то виникне проблема. У Шенгенському просторі люди можуть переїжджати до інших країн і залишатися там. Адже в нас немає більше контролю на кордонах. Тож усі країни-члени ЄС мають вжити цих заходів».

Як протистояти подальшому напливу небажаних мігрантів? Брюссель вважає за потрібне запровадити штрафи для компаній, котрі наймають нелегалів, встановити на кордонах спеціальні пристрої, які реєструватимуть в»їзд та виїзд кожного громадянина третьої країни – тобто, у Євросоюзі таким чином знатимуть імена людей, які залишилися на території ЄС незаконно. Єврокомісія також радить країнам ЄС більше обмінюватися інформацією про нелегальних мігрантів, організовувати спільні повернення нелегалів. Це може стати реальністю вже наступного року, якщо з пропозиціями погодяться уряди країн Євросоюзу та Європарламент.
XS
SM
MD
LG