Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятник Леніну зникне з центру Одеси


Петро Каландирець Одеса, 25 липня 2006, (RadioSvoboda.Ua) - Одеські комуністи запровадили щоденне патрулювання Куликового поля. Вони занепокоєні перспективою перенесення єдиного в місті пам’ятника лідеру жовтневого перевороту Леніну в інше місце.

Влада міста дозвіл на перенесення пам’ятника Леніну до парку Ленінського комсомолу від Міністерства культури вже одержала.

У мерії ще не знають точний день перенесення пам’ятника – але повідомили, що жодної копійки з бюджету на ці цілі не витратять. Фінансування буде забезпеченим за допомогою благодійних внесків небайдужих одеситів.

Проте одеські комуністи вважають рішення Одеської міськради про перенесення пам’ятника Іллічу „незаконним”. Саме тому нині їх позови спрямовані до Генеральної прокуратури України та Приморського районного суду Одеси. Крім цього, лідер КПУ Петро Симоненко особисто звернувся до голови українського уряду з проханням „врегулювати існуючу в Одесі проблему”.

Секретар одеського обкому КПУ Євген Царьков повідомив, що цими днями на Куликовому полі Одеси з’являться і намети з представниками різних „лівих політичних сил”. „Мета наметів – не стільки захист, скільки проведення роз’яснювальної роботи”, сказав головний одеський комуніст. Він наголосив, що якщо пам’ятник Володимиру Леніну все ж спробують перенести, комуністи цьому перешкоджати не будуть.

У планах мерії є і перенесення на площу Вакуленчука пам’ятника „потьомкінцям”. Замість нього на Катерининській площі мають відновити знищений за радянських часів пам’ятник засновникам Одеси.
XS
SM
MD
LG