Доступність посилання

ТОП новини

Про долю Одеського інституту сухопутних військ.


Петро Каландирець Одеса, 1 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Висновки робочої групи парламентського комітету на тему долі Одеського інституту сухопутних військ будуть дотові не раніше вересня. Про це сьогодні на зустрічі з викладачами вищого навчального закладу і ветеранами Збройних Сил заявив керівник групи, керівник підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності Збройних Сил, народний депутат України Левко Гнатенко.

Нардеп пояснив, що до завдань робочої групи входить вивчення стану справ зі створення базового вищого навчального закладу Сухопутних військ та перебіг виконання соціальних програм в Одеському інституті.

До робочої групи увійшли народні депутати, представники Міністерства оборони і Міністерства освіти, а також фахівці Генерального штабу.

Протистояння навколо долі Одеського інституту сухопутних військ триває вже не один місяць. Звернення з проханням не переводити вищий навчальний заклад до Львова до Президента встигли надіслати Одеська міська рада та народні депутати України – одесити. Голова Партії захисників вітчизни Юрій Кармазин, аби не допустити будівництва на території військового інституту елітних маєточків для чиновників різного рівня, надав фінансову допомогу для будівництва православного храму.

Протестували біля стін вузу і представники проросійської організації „Єдіноє отєчєство” та Прогресивної соціалістичної партії України. Вони стверджували, що інститут хочуть перевести до Львова, а на його базі відкрити в Одесі ледве не представництво НАТО...

За збереження вузу виступає і Одеська обласна організація Спілки офіцерів України. Її лідер, полковник запасу Андрій Русін стверджує, що переведення Інституту сухопутних військ негативно вплине на процес професійної підготовки українських військовиків.

Будинок Інституту сухопутних військ.
Андрій Русін: „Такими кадрами не розкидаються у цілому світі. Військові кадри, еліта Збройних Сил будь-якої держави готується саме у спеціалізованих вищих військових навчальних закладах. Чому? Бо непідготовлені кадри, як показує досвід усіх воєн, обертається для держави і народу велетенськими жертвами. Я вже не кажу про те, що спроба ліквідувати Одеський інститут сухопутних військ і створити замість нього щось напівцивільне, яке буде випускати якихось напівфабрикатів військової справи, дуже дорого обійдеться нашим платникам податків, нашому державному бюджету. За нашими попередніми підрахунками воно виллється державному бюджету у суму 1,6 мільярда гривень”.
Макет навчань курсантів Інституту.
© RadioSvoboda.Ua


Прихильники реалізації планів Міністерства оборони вважають, що у Львові все таки більше можливостей для патріотичного виховання молодих українських військовиків. Викладачі одеського вузу визнають, що у перші роки незалежності України тут справді у казармах військових били лише за спілкування українською мовою. Але нині ситуація змінилася кардинально. У цьому переконана завідувачка кафедри вищої математики, кандидат наук, професор Ірина Боровська:

„Я гадаю, що це місце в Одесі – оплот українізму. Тут викладання ведеться українською мовою. Тут курсанти спілкуються українською мовою. Тут працюють справжні патріоти України. У Львові, можна сказати, що і без нашого вузу все в порядку. Там це з діда-прадіда все повелося. А тут ці хлопці і викладачі несуть український дух патріотизму до всіх вищих навчальних закладів Одеси. Стратегічною помилкою забрати з Одеси Інститут сухопутних військ і оголити цю ділянку роботи”.
XS
SM
MD
LG