Доступність посилання

ТОП новини

США не має наміру послаблювати візову політику для громадян України.


Галина Терещук Львів, 11 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нестабільна політична ситуація в Україні підштовхує українців до еміграції. Зокрема, збільшилась кількість громадян України, які бажають отримати американську візу. Про це повідомив у Львові в коментарі Радіо Свобода віце-консул посольства США Тодд Андерсон.


За рік в американське Посольство у Києві по нееміграційні візи звертаються 50-55 тисяч громадян України. Третина з них отримує негативну відповідь, оскільки апліканти не довели, що вони не є потенційні емігранти.Серед тих, кому було відмовлено у візах, були і дві львів''янки, які прийшли на зустріч з віце-консулом Посольства США в Україні. Пані Олена вже упродовж 10 років хоче відвідати рідну сестру в Америці.

“Мені не відкрили візу. Я не довела, що я не залишусь у США, що я повернусь в Україну”.

Пані Оксана відкрила американську візу у 1991році, але тоді нею не скористалась, оскільки мала змогу поліпшити свій кар’єрний зріст. Втім у наступні роки Посольство США в Україні відмовляло у візі пані Оксані 4 рази. Тодд Андерсон пообіцяв львів’янці особисто вивчити її питання.

Американський дипломат повідомив, що Посольство запровадило для певних категорій українців, зокрема студентів, спрощену процедуру отримання візи. Відтак можна поновити візу у пришвидшеному режимі, якщо людина їде продовжувати навчання чи на легальну роботу в Америку. Право на отримання спрощеної візи мають ті громадяни України, які вже отримували візу і просять аналогічну. Щоб отримати американську візу, каже Тодд Андерсон, українець повинен довести, що “він має добре оплачувану роботу в Україні, тісні родинні зв’язки і що він був в інших країнах і повернувся на батьківщину”.

Американський дипломат зазначив, що Україна посідає одне з перших місць серед інших держав, чиї громадяни намагаються виїхати у США за допомогою зеленої картки. Нині спостерігається тенденція, що зростає кількість українських емігрантів, які виїхали по грін-карті і тепер у такий спосіб хочуть забрати у США своїх рідних.

Місцеві експерти прогнозують, що з огляду на політичну ситуацію в Україні, (зокрема, негативне ставлення галичан до особи Віктора Януковича на посаді прем’єр-міністра), населення Західної України масово емігруватиме за кордон. Найближчим часом, як повідомив віце-консул посольства США в Україні Тодд Андерсон, департамент внутрішньої безпеки США не має наміру послаблювати візову політику для громадян України.
XS
SM
MD
LG