Доступність посилання

ТОП новини

Перерозподіл ринку чи нові правила забудови?


Вікторія Маренич Київ, 18 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Харківські чиновники вирішили розробити нові правила забудови міста – на конкурсних засадах. Як з’ясувалося, Харків до цього часу не має основних принципів містобудівного розвитку. Фірми-забудовники, що призупинили роботи через відповідні рішення сесії міськради, звинувачують владу міста у перерозподілі земельного ринку.

Як не парадоксально звучить, але Харків до цього часу не визначився зі своїми межами, крім того, не визначені історичні зони Харкова, де будь-яка забудова має бути заборонена - такі майже відкриття для себе і мешканців міста зробив головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький. За його словами, якщо найближчим часом не розробити відповідні документи, то , по-перше, центр Харкова назавжди втратить свою історичну неповторність через новобудови, а по-друге, захлинеться в автомобільних потоках, які вже і зараз є досить відчутними.

У 2005 році місцева влада уклала договір із однією юридичною фірмою про створення таких правил забудови, які б були прийнятними та зручними для його мешканців, сплатила 198 тисяч гривень. Роботу було зроблено і прийнято – така версія фірми-виконавиці. А чиновники міськради сьогодні заявляють інше – ці правила не можна виконати на практиці. Начальник міського управління земельних ресурсів Борис Баронін заявив, що відповідний висновок зробили працівники міського КРУ: витрачені містом кошти на розробку правил до міського бюджету повернути. Вже визначені нові виконавці, хто розроблятиме нові правила забудови в Харкові – Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого та Академія міського господарства. Їх суттєвою відмінністю, за словами чиновників, стануть конкурсні засади, які мають пройти фірми-забудовники. До речі, будівництво багатьох об”єктів у Харкові припинене відповідним рішенням депутатів міськради, і місцеві суди розбирають численні позови фірм-забудовників. Міський голова Харкова Михайло Добкін спостерігає за цим із філософськими думками:

( переклад) “Я абсолютно спокійно переживу період, коли ті, хто невдоволений діями міської влади і хто втратив свої будівельні майданчики, будуть звинувачувати нас у перерозподілі ринку, що ми у одних забираємо, іншим віддаємо, я до цього ставлюся філософськи. Ми робимо це для того, щоб зробити прозорими та ринковими правила будівельного бізнесу в Харкові”.

До речі, невідомо, чи оголошувався міськрадою конкурс на визначення фірм для розробки та виконання нових правил забудови Харкова. Коментар від юридичної фірми „Інюрполіс”, що тепер заборгувала містові 198 тисяч гривень, виконавши замовлену роботу, почути не вдалося, проте раніше її керівниця - Тетяна Гавриш (дочка екс-нардепа та депутат міськради від фракції БЮТ) заявляла про те, що „Інюрполіс” виконала роботу вчасно і якісно. І ніяких претензій до цього документа у влади раніше не виникало.
XS
SM
MD
LG