Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми із поставкою нафти з Росії не лякають польську нафтопереробну компанію "Орлен," яка має альтернативні джерела.


Єва Поштар Варшава, 21 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Литва обурена тим, що Росія припинила поставки нафти на головний литовський нафтопереробний завод. Це питання також зачіпає інтереси поляків, які вирішила вкласти гроші в литовське підприємство "Мажейкю нафта," єдиний нафтопереробний завод у державах Балтії.

З кінця липня литовський нафтопереробний завод "Мажейкю нафта" не отримує із Росії сировини нафтогоном "Дружба". Офіційна причина - аварія і поганий стан труб. Сумніви у тому, що тому, що аварія має суто технічні причини з`явилися після того як з`ясувалося, що цією трубою і далі тече нафта до Білорусі. Прем''єр литовського уряду Гедимінас Кіркіляс, на якого посилаються в Польщі, з цього приводу заявив (цитую): "Я не хочу вірити, що ідеться про політичні справи, але щораз більше вказує на це." Неназваний литовський урядовець також попередив, що у відповідь Литва може перекрити залізницю, що поєднує Росію з Калінінградською областю – і собі почати там ремонт. Щоправда, вже сьогодні литовські урядовці наголошували, що не будуть ремонтувати залізницю з політичних причин.

Раніше литовський нафтопереробний завод "Мажейкю нафта" належав до імперії російської компанії "Юкос", а в травні литовський уряд вирішив продати завод польському інвестору. Незважаючи на зупинку поставок з Росії, польська компанія "Орлен" зберігає спокій, бо має доступ до альтернативних джерел. Ось що сказав Радіо Свобода Давид Пєкаж, речник нафтопереробної компанії ПКН "Орлен":

"Нафта прибуває до заводу "Мажейкю нафта" не за посередництвом нафтогону, а морським шляхом через нафтотермінал Бутинга. Підписуючи договір про купівлю, ПКН "Орлен" брав до уваги різні варіанти постачання нафти. Різної нафти, із різних джерел."

Хоча тонна нафти з морського терміналу на 6-8 доларів дорожча, ніж із російського нафтогону, то при сьогоднішних світових цінах завод не втрачає рентабельності, запевнює речник "Орлен."

Але незалежні оглядачі вказують на те, що фінансове здоров`я литовського заводу, а отже й польського інвестора, який має вкласти у завод понад 2 мільярди доларів, можуть постраждати.

Тим часом російська компанія "Транснефть" заявляє, що чекає на висновки експертів, щоб вирішити, чи ремонтувати нафтогін "Дружба", чи прокладати цілком нову трубу для поставок у Литву. Не виключено, що Росії взагалі протягом кількох років не знадобиться така труба, натякнув керівник "Транснефті" Семен Вайншток. Деякі оглядачі вважають, що Росія таким чином мститься за те, що литовський нафтопереробний завод продали полякам, адже інтерес до нього також проявляли російські компанії.
XS
SM
MD
LG