Доступність посилання

ТОП новини

Голова паризького об`єднання "Четверта хвиля" Василь Гулей: "Після помаранчевих подій почалася "п`ята хвиля," бо люди масово втрачають довіру в уряд і виїжджають за кордон".


Мар’яна Драч Прага, 17 серпня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Василь Гулей каже Радіо Свобода, що 15 років тому здобув право називатися українцем, але нині це право більше не розвивається. У Парижі він очолює громадське об’єднання "Четверта хвиля", яке займається правовим захистом українців за кордоном. 25-ти річний пан Гулей також викладає право у паризькому Університеті Сорбонн Нувель.

- Яку головну проблему, має нині розв''язати Україна?

- Мені здається, що українська держава дуже мало працює із своїм населенням. І українське населення зараз знаходиться під дуже великим впливом медіа, які не завжди є українські, які змінюють суспільну думку населення України в такий спосіб, який, можливо, не відповідає національним інтересам України.

- А Ви могли б конкретніше пояснити, що маєте на увазі?

- Це приєднання України до таких міжнародних організацій, як СОТ, НАТО, ЄС, про які більшість населення України не має жодної інформації. Тобто, вони не знають, про що саме йдеться, але поза тим мають дуже чітке негативне упередження щодо цих міжнародних організацій.

Я вважаю, що воно не виникло саме по собі, що воно є спровоковане закордонними медіа. Я вважаю, що українська держава не робить нічого конкретно для того, щоб цьому штучному антиукраїнському впливові якимсь чином заподіяти, йому запобігти, тобто провести роз’яснювальну роботу. Цього не робиться. Це мусить робитися в школах шляхом введення таких предметів, як право. Хоча б протягом 2-3 останніх років, щоб люди знали, яким чином існує держава і для чого.

Друга складова – це не лише робота на упередження будь-яких негативних впливів на суспільну думку взагалі, а конкретне пояснення специфічних проектів, які держава в даний момент має, тобто вступ до міжнародних організацій, проведення деяких реформ. Цього також не робиться.

- Ви в Парижі очолюєте громадське об’єднання українців «Четверта хвиля». Якраз ця хвиля прокотилася світом і Європою за роки незалежності. Яка найгостріша проблема українців у Франції, тих, які не так давно приїхали?

- Найгостріша проблема, я сказав би, не українців, а України в тому, що після “четвертої хвилі” зараз пішла “п’ята хвиля”. Я маю на увазі “п’яту хвилю”, яка почалася, на мій превеликий жаль, якраз після помаранчевих подій. Тобто, люди масово втрачають довіру у новий уряд, масово прощаються зі своїми ілюзіями. І той невеликий відтік тієї “четвертої хвилі” навпаки тепер посилився, і люди продовжують виїжджати.

А серед головних проблем емігрантів, я думаю, перш за все треба назвати їх культурну неадаптованість до цього нового середовища, бо вони, як правило, виїжджають з України, проживши в ній 20-30 років, а відтак, це дуже важка психологічна для них процедура.

Крім того, люди, які сюди їдуть, якщо раніше вони сюди їхали для того, щоб працювати 2-4 роки, то зараз більшість з них виїжджає з чіткою думкою про те, щоб тут укорінитися назавжди і більш ніколи не повертатися до України. Я думаю, що український уряд мусить б серйозно задуматися над цією проблемою.

- Ваш прогноз, яким буде місце України у Європі?

- Я думаю, що це дуже сильно залежить від того, яким чином Україна зараз буде поводитися. В мене немає дуже райдужних уявлень про перспективи України в європейській спільноті. Я вважаю, що внутрішня політична ситуація в Україні показала, що Україна до навіть розмови про майбутній вступ до ЄС абсолютно не готова. Я думаю, що ми абсолютно втратили ті позиції, які здобули в момент Помаранчевої революції.
XS
SM
MD
LG