Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина збільшить фінансування антитерористичних заходів.


Надія Кандиба Берлін, 23 серпня 2006 (RadioSvoboda.org) - Німецький уряд планує суттєво збільшити фінансування антитерористичних заходів, а також посилити контроль за інформацією в інтернеті. Про це у вівторок у Берліні повідомив заступник прес-секретаря кабінету міністрів Томас Стеґ.


Нова дискусія про посилення антитерористичних заходів у Німеччині розгорілася після того, як наприкінці липня в регіональних поїздах у Дортмунді та Кобленці знайшли дві валізи з вибухівкою. Лише завдяки помилкам терористів під час монтування бомб, країні вдалося уникнути кривавої трагедії: детонатори спрацювали, але вибуху, на щастя, так і не сталося. Одного з підозрюваних у плануванні терористичної атаки на поїзди вже затримали. Ним виявився 21-річний студент з Лівану, який навчався в Кілі. Ідентифікувати його вдалося завдяки оприлюдненим записам відеоспостереження.

Вдалося встановити особистість і другого підозрюваного - 20-річного ліванця, що проживав у Кельні. Щоправда, йому вдалося втекти за кордон. Голова Федерального управління кримінальної поліції Йорґ Цірке застеріг перед спробою повторного теракту: "Нині склалася дуже серйозна ситуація. Небезпека існуватиме доти, доки ми не затримаємо другого злочинця. Але я закликаю не панікувати”.

Виходячи з того, що Німеччина опинилася безпосередньо під прицілом терористів, уряд країни вирішив не тільки розширити відеоспостереження в громадських місцях, а й вжити інші запобіжні заходи. Як стало відомо в середу, федеральний міністр внутрішніх справ Вольфґанґ Шойбле має намір посилити контроль за потоком інформації в інтернеті. Адже всесвітня павутина є головним комунікаційним засобом для терористів.

На думку експертів, однак, такий захід мало що принесе, оскільки існують тисячі інтернет-сторінок, якими послуговуються злочинці. „Якщо заборонити одну веб-сторінку, то відразу виникне інша”, - застеріг директор Ессенського інституту дослідження тероризму та безпеки Рольф Топгофен. Тим часом Шойбле закликав мусульман, котрі проживають на території Німеччини, до підтримки боротьби з тероризмом. „Зрештою, тероризм загрожує всім”, - зауважив Шойбле.
XS
SM
MD
LG