Доступність посилання

ТОП новини

Світ реагує на продовження Іраном його ядерних приготувань.


Василь Зілгалов Прага, 1 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Згідно із доповіддю Міжнародного аґенства з ядерної енергії Іран, незважаючи на закінчення у четвер терміну ультиматуму Ради безпеки ООН, продовжує працювати над збагаченням урану. США і низка країн світу негайно відреагували на таку позицію Ірану в болючому для світу питанні.

Джордж Буш
Президент США Джордж Буш різко засудив ігнорування Іраном вимоги Ради безпеки і попередив Тегеран про серйозні наслідки але далеко не всі у світі розділяють радикальну позицію Вашінґтона, котрий закликає до негайного введення суворих санкцій щодо Ірану. Так, Росія у особі глави її зовнішньополітичного відомства Серґея Лаврова схиляє світ до поміркованості у іранському ядерному питанні. Зокрема Лавров сказав з цього приводу у п’ятницю:

"Ми враховуємо досвід минулого і не можемо приєднуватися до ультиматумів, котрі лише всіх заганяють в глухий кут. Так, є багато країн, політика яких викликає питання, викликає невдоволення. Але ми живемо в єдиному світі і необхідно шукати шляхи врегулювання цих питань, повторюю – через діалог, а не через ізоляцію".

До стриманої позиції Росії у іранському ядерному питанні, як відомо, завжди приєднується і Китай. А ці дві країни є серед п’яти постійних членів Ради безпеки ООН.

У п’ятницю в фінському місті Лаппенранта розпочався дводенний саміт міністрів закордонних справ ЄС. І напередодні саміту міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміойа, країна котрого головує в ЄС у поточному півріччі, відзначив, що європейська дипломатія має досить добру позицію, щоб розблокувати іранське ядерне досьє. Він, зокрема, сказав з цього приводу:

"Я думаю, що всі ми тут хочемо серйозної розмови з Іраном, якщо правда, що вони готові, як вони самі кажуть, до переговорів, то необхідно розглянути умови, чи можна піти їм назустріч".

Глави зовнішньополітичних відомств ЄС заслухали і обговорили на цій зустрічі також доповідь верховного представника ЄС із зовнішньої політики і безпеки Хав’єра Солани про його переговори із повноважним представником іранської влади у ядерних питаннях Алі Ларіджані. Фактично, Європа висловлюється за продовження переговорів з Іраном. Це випливає також із заяв міністрів закордонних справ Франції, Німеччини та інших членів ЄС.

Нагадаємо, що президент Ірану, Махмуд Ахмадінеджад, заявив напередодні про непоступливість його країни перед зовнішнім тиском щодо розвитку власної ядерної програми: "Ми здатні захистити наші права та готові до всіх можливих сценаріїв."

Також відомо, що наступного тижня у Берліні п’ять постійних членів Ради безпеки ООН: США, Велика Британія, Франція, Китай і Росія - продовжать обговорення можливих дій щодо Ірану.
XS
SM
MD
LG