Доступність посилання

ТОП новини

Щорічне паломництво хасидів на могилу Рабі Нахмана в Умані.


Віталій Пономарьов Київ, 22 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні починається традиційне паломництво хасидів до Умані на могилу їхнього духовного лідера Рабі Нахмана з Брацлава. Воно відбувається щороку напередодні свята Рош га-Шана – єврейського Нового Року.

Одеський аеропорт. Паломники готуються в дорогу на Умань.
Хасидизм зародився у 30-х роках ХVIII століття на Поділлі, а саме слово «хасид» означає «благочестивий» або «побожний». Засновником хасидизму був рабин із Меджибожа Ісраель бен Елієзер, прозваний сучасниками «Баал Шем Тов», тобто «Володар Доброго Імені».

Із Поділля хасидизм поширився на Волинь, Галичину і Наддніпрянщину, пізніше – на Литву, Білорусь, Польщу, Румунію, Угорщину, згодом – на Канаду та США.

Почати з самого себе

Хасиди переконані у повсякчасній присутності Бога у кожному явищі, у цілковитій наповненості світу Богом. Людські справи залежать від Господа, проте і людина, на думку хасидів, своєю щирою молитвою та повсякденними добрими вчинками здатна, за Божого посередництва, впливати на світ.

«Існує талмудичний вислів: „Якщо всі люди покаються, то прийде Спаситель-Месія“. І тоді я вирішив зробити щось для цього. В успіху я не сумнівався, але з чого почати? Світ такий великий! І я вирішив почати зі своєї країни, яку знаю непогано. Але й країна моя надмір велика, чи не краще почати з мого міста? Але й місто моє величезне, почну-но я краще з моєї вулиці, ні – з мого дому, ні – з моєї родини. А, мабуть-таки, почну з самого себе!»

Хасиди вважають зайвими аскетизм та суворий піст, оскільки Богові більше бажане бадьоре і радісне служіння сповненої оптимізмом людини.

Найтісніше пов’язаний із Богом справжній праведник – цадик, душа якого перебуває на небі і сходить на землю тільки для допомоги іншим.

Рабі Нахман залишився серед послідовників

Одним із найбільш шанованих хасидами цадиків став правнук Баал Шем Това по материнській лінії, брацлавський рабин Нахман. 1800 року він залишив Брацлав і надалі мандрував містечками України, проповідуючи хасидизм. Він помер 18 жовтня 1810 року в Умані, напередодні сказавши своїм послідовникам: «Я хочу залишитися серед вас, і ви будете відвідувати мою могилу».

Відтоді щороку на свято Рош га-Шана тисячі хасидів із усього світу здійснюють паломництво на могилу Рабі Нахмана на околиці Умані і на могили інших праведників у Меджибожі, Полонному, Брацлаві та Бердичеві.
XS
SM
MD
LG