Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі не вщухає касетний скандал: прем’єр говорить про провокацію, опозиція надалі вимагає його відставки і саморозпуску парламенту.


Єва Поштар Варшава, 28 вересня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У Польщі не вщухає політична напруженість навколо касетного скандалу. У середу в телевізійному зверненні до поляків прем’єр Ярослав Качинський назвав цю справу політичною провокацією гласних і негласних сил, що «сірою мережею охопила Польщу». Опозиція закликає до нових виборів та пікетування польського парламенту.

Представники коаліційних і опозиційних партій y Польщі розчаровані зверненням до народу прем’єра польського уряду Ярослава Качинського. Він переважно представив досягнення свого кабінету за останні місяці. Про касетний скандал говорив мало, назвав його тільки «політичною провокацією».

Президент Польщі Лех Качинський у четвер вперше публічно зреагував на політичну ситуацію в Польщі: він сказав, що обов’язки лідера держави (серед іншого й найближча поїздка до Львова та зустріч з Віктором Ющенком) не дозволяють йому тепер особисто втрутитись у конфлікт. Нема загрози для демократії, заявив польський президент.

Поляки невдоволені

Як свідчать результати опитування громадської думки, проведеного для щоденника «Дзєннік», половина поляків вважає, що касетний скандал — це політична провокація. Інше дослідження, результати якого друкує «Ґазета виборча», свідчить, що понад 60% поляків висловлюється за відставку уряду та дострокові парламентські вибори.

Опозиція порівнює ситуацію в Польщі з останніми подіями в Угорщині та з політичним скандалом “Watergate” у США. Депутати найбільшої владної партії «Право і справедливість» натякають, що лідери нині опозиційної «Самооборони» шукають натхнення до своїх дій на Сході, точніше, в Білорусі.

Українські паралелі

Ми запитали про східні аналоги польського скандалу євродепутата, співробітника колишнього президента Александра Кваснєвського Марека Сівца. Він ще пам’ятає, як Україну сколихнула касетна справа майора Мельниченка: «Щодо реакції на скандал, то і президент Кучма, і прем’єр Качинський все заперечують. На жаль, як вчить історія, заперечення погано закінчується для тих, які заперечують».

Чи напружена політична ситуація в Польщі позначиться негативно на українсько-польських відносинах? Голова парламентської комісії у справах закордонних відносин Павел Залевський з партії «Право і Справедливість» вважає, що ситуація в Польщі незабаром поліпшиться: «Я впевнений, що вона не впливатиме на інтенсивність українсько-польських відносин. Я переконаний, що упродовж двох найближчих місяців відбудеться раніше намічений візит польського прем’єра в Україну».

Коментатори наголошують, що, незважаючи на те, як закінчиться політичне протистояння у Польщі, в кінцевому рахунку польська політика не буде такою, як досі.
XS
SM
MD
LG