Доступність посилання

ТОП новини

Опозиційна британська Консервативна партія готується виграти наступні парламентські вибори.


Олекса Семенченко Лондон, 3 жовтня 2006 (RadioSvoboda.ua) – На щорічній конференції найбільшої британської опозиційної партії – Консервативної – її лідери формулюють нову політику, що покликана привабити виборця. Вперше за багато років керівники торі відмовляються дати обіцянку щодо зниження податків.

Логотип партії.
У вівторок міністр фінансів тіньового кабінету Консервативної партії Джордж Осборн скористався зі своєї промови на конференції, що проходить у місті Борнмуті, щоб попередити однопартійців про небезпеку традиційних обіцянок щодо зниження податків. Він уважає, що такі обіцянки зашкодили б нинішнім добрим шансам торі на перемогу на наступних парламентських виборах, які найшвидше відбудуться 2009 року.

Чи варто обіцяти зниження податків?

Осборн вважає, що його партія ніколи не виграє дебатів щодо оподаткування, або будь-яких інших дискусій, якщо хоч на мить люди запідозрять, що ця партія може поставити економіку країни в небезпечне становище: зокрема, поставити під сумнів низьку ставку відсотка на іпотеку і низьку інфляцію, від яких залежить добробут родин. “І якщо ми цьому ще не навчилися за довгі роки перебування в опозиції, то ми взагалі нічому не навчилися”, – сказав він.

Озборн відповідав на заклик близько 50 членів парламентської фракції партії, які підтримують її праве крило. Ці депутати вважають, що зниження податків повинне відігравати центральну роль у наступній виборчій кампанії консерваторів.

Допомогти виборцям у щоденному житті

Але на боці Осборна виступає також лідер партії – Дейвід Камрон, реформаторський імідж котрого суттєво вплинув на позиції торі у симпатіях виборців. Опитування свідчать, що консерватори нині переважають панівну Лейбористську партію Тоні Блера.

На цій конференції Камрон сказав, що хотів би зосередитися на речах, які впливають на щоденне життя виборців, а не на доволі абстрактних проблемах, як от політика щодо Європейського Союзу. Зокрема, у вівторок він запропонував, щоб батьки дітей будь-якого віку мали право зажадати від працедавця гнучкого графіка праці – тобто, працювати у зручні години дня.

Суперечки у владній партії

Не вдаючися в подробиці усіх новаторських пунктів програми опозиції, зазначу, що зростанню їхньої популярности сприяють суперечки в панівній Лейбористській партії стосовно наступництва Тоні Блера. На конференції лейбористів, що завершилася минулого тижня, часто домінували питання, коли саме піде у відставку Блер і хто буде його спадкоємцем, а не політичні проблеми.

Британський виборець втомився від Блера, і багато хто з його партії вважає, що той мусить якнайскоріше передати владу міністрові фінансів Ґордонові Брауну. Проте Блер лише пообіцяв, що ця конференція – його остання в ролі лідера, але відмовився назвати точну дату своєї відставки упродовж наступного року.
XS
SM
MD
LG