Доступність посилання

ТОП новини

НАТО більше допомагатиме Україні розвивати громадянське суспільство


Наталія Вікуліна Сінтра, 05 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна й НАТО домовилися співпрацювати разом, аби підвищувати обізнаність українського громадянського суспільства. Відповідний лист про наміри підписали у четвер представники України й Альянсу під час Консультацій високого рівня, що відбулися в португальському містечку Сінтра. Головував на цій зустрічі генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, українську делегацію очолював міністр оборони Анатолій Гриценко.


Сполучені Штати, Британія, Португалія, Польща та інші країни Альянсу відтепер більше допомагатимуть Україні розвивати громадянське суспільство. Нова мережа сприятиме відкритому обміну думками щодо того, як громадянське суспільство має розробляти та здійснювати політику в галузі оборони і безпеки. Говорить генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер:

НАТО і його країни готові допомагати Україні встановити стратегічне партнерство між українськими інститутами безпеки і громадянським суспільством. Сьогодні ці зобов”язання ми втілюємо в реальність, підписуючи цей лист про наміри”,- заявив керівник альянсу.

Де Хооп Схеффер підкреслив, що країни НАТО хочуть продовжувати політику євроатлантичної інтеграції і реформ в Україні:

Досягнення подальшого прогресу залежатиме від конкретних дій, від надання достатніх ресурсів. Як відомо, НАТО готове допомагати Україні впроваджувати всеосяжні реформи, але поступ, звичайно, залежатиме від енергії і зобов”язань нового українського уряду”,- заявив керівник НАТО. Він також нагадав, що двері альянсу залишаються для України відкритими.

Зі свого боку керівник української делегації на зустрічі, міністр оборони Анатолій Гриценко запевнив представників альянсу, що обраний Україною курс оборонної і безпекової політики залишається незмінним і незворотнім, що Київ прагнутиме якнайшвидше досягти стратегічної мети – тобто, вступити до НАТО. Відповідаючи на запитання радіо “Свобода”, Гриценко заявив, що його міністерство працюватиме над поширенням інформації про діяльність НАТО серед українського населення:

Для цього є формальні речі, для цього є відповідні програми, передбачається відповідне бюджетне фінансування. Але я впевнений, що в цій роботі є і повинно бути ще більше місця для всіх посадовців, для військових, для тих людей, які розуміють це. У міністерстві оборони зараз такий план розробляється, я думаю, що оскільки ми є лідером у проведенні реформ і в розробці Плану дій щодо членства, ми так само будемо лідером або як мінімум одним з лідерів у формуванні громадської думки в нашому суспільстві”,- уважає міністр оборони України.

На зустрічі в Португалії представники України й НАТО також провели перше засідання з громадського і демократичного контролю над розвідкою.
XS
SM
MD
LG