Доступність посилання

ТОП новини

На момент приватизації “Криворіжсталь” мала борг понад 30 мільйонів гривень.


Віктор Міняйло Київ, 17 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Через рік після найбільшої приватизаційної угоди в українській історії, офіційний Київ опинився під вогнем критики. Якщо минулу владу звинувачували у тому, що “Криворіжсталь” продали за заниженою ціною, то владу нинішню звинувачують у начебто продажу найбільшого комбінату держави за невиправдано великі гроші.


Як тепер з‘ясувалося, на момент повторної приватизації “Криворіжсталь” мала борг понад 30 мільйонів гривень. Цей борг став новиною, як для нового власника “Міттал Стіл Кривий Ріг”, так і для Фонду державного майна.

За словами речниці Фонду Ніни Яворської: “Це борг не “Міттал стіл Кривий Ріг”. Це борг іще ВАТ “Криворіжсталь”, який виник у неї ще станом на 2001 рік. Але, чомусь, з якихось причин, які ми досі не можемо з‘ясувати у Мінпромполітики, цей борг ніде не було визначено. “Міттал стіл” дізнався про нього коли отримав ухвалу суду, що Мінпромполітики і компанії, перед якими ВАТ “Криворіжсталь” мала ці борги, уклали мирову угоду і рішенням суду ця мирова угода була затверджена”.

Оцінка “Криворіжсталі” була фактично викривлена, наголошує Ніна Яворська. Вона також повідомила, що Фонд державного майна звернувся до Мінпромполітики з проханням надіслати копію цієї мирової угоди. Але, вже протягом трьох тижнів жодних відповідей від Мінпромполітики Фонд не отримав.

Фонд державного майна можливо звернеться до правоохоронців

Випадково чи ні, але питання про старий борг “Криворіжсталі” співпало в часі з претензіями Фонду держмайна України до “Міттал стіл” стосовно невиконання компанією інвестиційних зобов‘язань. У відповідь іноземний інвестор заявляє, що все робить так, як домовився з урядом.

Найбільший виробник сталі у світі, компанія “Міттал стіл”, рік тому заплатила за “Криворіжсталь” майже 5 мільярдів доларів.

Західні оглядачі вважають, що історія з несподіваним боргом може нашкодити інвестиційній репутації України. А у Фонді державного майна України Радіо Свобода сказали, що у пошуках виходу з ситуації не виключають звернення до Генпрокуратури і залучення правоохоронних органів.
XS
SM
MD
LG