Доступність посилання

ТОП новини

Чим у середу переймалися керівники України.


Віктор Міняйло Київ, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Вступ України до Світової організації торгівлі, співпраця з Європейським Союзом і газові відносини з Росією – такими питаннями переймалися у середу керівники України.


Не встигли озвучити цифру вартості імпортованого в Україну газу, як влада оголосила це великою перемогою уряду Віктора Януковича. Опозиція, як і належить, піддає цю цифру нищівній критиці.

Нагадаю, що компанії “РосУкрЕнерго” та “УкрГазЕнерго” підписали угоду про постачання в Україну в наступному році не менше 55 мільярдів кубів газу по 130 доларів за тисячу кубометрів.

Щоправда ціна на газ у наступному році може змінитися, а ставка транзиту для Росії залишатиметься незмінною ще чотири роки.

Про це заявив сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Бойко:

“Якщо ви подивитися на динаміку змінених цін на газ останнім часом, то побачите, що вона змінюється. Енергоносії виростають у ціні. Якщо порівняти умови, за якими ми отримуємо у наших сусідів, то бачимо, що вони вигідніші, ніж ті, які мають усі інші країни. Ми розглядаємо ставку транзиту, як один із аргументів при проведенні переговорів з нашими партнерами”.

А от у Секретаріаті Президента України і досі не зрозуміли механізми утворення ціни – 130 доларів за тисячу кубометрів.

Говорить заступник голови Секретаріату Олександр Чалий:





“...За якою формулою формувалася ця ціна? Друге питання – яка буде ціна на транзит російського газу територією України і на зберігання цього газу в українських газосховищах? Третє питання (стратегічне) – відповідно до наших міждержавних угод, ратифікованих українським парламентом, наші ключові питання у газових відносинах повинні регулюватися міжурядовими протоколами, а на сьогодні не зрозуміло, чи будуть підписані ці міжурядові протоколи”.

Крім газових проблем сьогодні на українському владному олімпі і далі дискутували з приводу того, як, з ким і коли йти до Світової організації торгівлі.

Президент України Віктор Ющенко вважає нелогічною синхронізацію вступу до СОТ України та Росії.

Його позицію сьогодні озвучив той же Олександр Чалий:

“Немає логіки на сьогодні ставити питання синхронізації нашого вступу до СОТ зі вступом Російської Федерації. Тобто, позиція Президента тут дуже чітка”.

Про бажаність одночасного вступу до Світової організації торгівлі повідомив прем’єр Росії Михайло Фрадков під час візиту до Києва.

Як пояснив український віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, Михайло Фрадков мав на увазі захист економіки України та Росії:

“Що говорив Фрадков? Він сказав, яким чином ми захистимо наш російський ринок та ваш український від товарів з третіх країн. У нас з вами, каже він, діятимуть різні системи тарифного захисту по контуру наших кордонів. А ми говоримо про те, щоб створити між Україною та Росією Єдиний економічний простір. Яким чином, каже, ми це зробимо? Ось що розумів Фрадков під терміном “синхронізація”.

А ще сьогодні уряд розглянув низку питань, які не потребують синхронізації з Росією.

Міністри схвалили проект угоди про реадмісію і спрощення візового режиму між Україною та ЄС.

Києву вдалося відтермінувати запровадження режиму реадмісії на 2 роки. У цей період ЄС надаватиме Україні фінансову і технічну допомогу для створення системи контролю за міграційними процесами.

Про це повідомив сьогодні заступник міністра закордонних справ Андрій Веселовський.

“На цьому етапі (ідеться) про два роки плюс період ратифікації. Період ратифікації – це як мінімум рік, ідеться про те, щоб ратифікували угоду 25 держав. Отже, десь реально треба говорити про три роки. Але давайте не акцентуватися на цьому моменті, до того, як ми її (угоду) парафуємо”.

За словами міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, Україна розраховує на парафування цього документу 27 жовтня на саміті “Україна-Євросоюз” у столиці Фінляндії Гельсинкі.
XS
SM
MD
LG