Доступність посилання

ТОП новини

Киргизька влада обвинувачує опозицію у підготовці державного перевороту.


Василь Зілгалов Прага, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Киргизька опозиція продовжує свої масові протести в країні, вимагаючи конституційної реформи. Глава уряду країни, Фелікс Кулов, продемонстрував у п’ятницю в парламенті аудіозаписи, за якими нібито опозиційний рух "За реформи" готує державний переворот у країні.

"Опозиція вимогає державних реформ". Акція протесту у Бішкеку, Киргизія, 3 листопада 2006 р.
Звертаючись у п’ятницю до парламенту, глава уряду Киргизстану Фелікс Кулов заявив, що Служба Національної Безпеки має у своєму розпорядженні комп’ютерний диск з планами опозиції щодо захоплення урядових установ у столиці Бішкеку та в регіонах і обвинуватив рух "За реформи" у підготовці державного перевороту в країні. Кулов також продемонстрував аудіо файл, на якому голоси нібито змовників і членів опозиції: Омурбека Текебаєва, Рози Отунбаєвої, Болота Шерніязова, Теміра Сарієва та Еділя Байсалова.

Лідер опозиції, колишній спікер парламенту Омурбек Текебаєв назвав обвинувачення Кулієва брудною фальсифікацією і тиском влади на своїх політичних супротивників. Колишній спікер також продовжив, що "вони (влада) готові тепер просто стріляти" у своїх політичних опонентів.

Прем’єр же Киргизстану стверджував у парламенті, що не має сумнівів у достовірності запису:

"У цій стрічці йдеться про те, що обговорюються спроби захоплення низки важливих об’єктів, зокрема, Киргизького державного телебачення, мерії Бішкека, СНБ, прокуратури і міністерства внутрішніх справ. Одночасно мова йде про те, щоб спробувати захопити деякі населені пункти, тобто адміністрації в деяких населених пунктах. Підняти народ, звернутися до народу".

Фелікс Кулов також попередив: будь-яка спроба дестабілізації ситуації буде придушена " згідно із законом".

Член парламенту від опозиційного руху "За реформи" Меліс Ешімканов вважає, що записи були зроблені незаконно:

"Згідно з Конституцією та кримінальним кодексом заборонено записувати розмови не лише парламентарів, а й також пересічних громадян. Це крається законом".

Згідно із повідомленнями Радіо Свобода з Бішкека, у п’ятницю близько двох тисяч демонстрантів прибули до мерії столиці з вимогою до мера Арстанбека Ногоєва: або піти у відставку, або ж приєднатися до опозиції. Ногоєв вийшов з мерії, щоб зустрітися з демонстрантами, і потім натовп вирушив до будови Телецентру для зустріч із директором Держтелебачення Киясом Молдокасимовим.

Опозиційний лідер Текебаєв повідомив про наслідки цієї зустрічі:

"Ми домовилися, що керівництво Киргизького державного телебачення дасть нам ефірний час двічі на день".

Йдеться про відкриті теледебати між опозицією та владою, перші з яких мали відбутися вже увечері в п’ятницю.

Нагадаємо, що опозиція вимагає від президента Киргизстану Курманбека Бакієва проведення обіцяної раніше конституційної реформи, внаслідок якої частина його повноважень мала б перейти до парламенту і уряду.
XS
SM
MD
LG