Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії не очікують якихось значних змін у стосунках зі Сполученими Штатами внаслідок виборів до Конґресу.


Олекса Семенченко Лондон, 7 листопада 2006 (RadioSvoboda.org) – Британські політологи не очікують змін, як у двосторонніх американсько-британських стосунках, так і у ставленні до війни в Іраку, хто б не переміг на виборах до американського Конґресу. Проте Британія може засвоїти один з уроків американської демократії.

Якщо Демократична партія здобуде перемогу на проміжних виборах у США, то з її боку може посилитися критика війни в Іраку, але вона навряд чи зможе суттєво впливати на чинну міжнародну політику президента Джорджа Буша. Це одна з причин, чому нинішні відносини між найближчими союзниками в міжнародній політиці – Великою Британією та Сполученими Штатами – не зміняться. Говорить британський політолог Марк Ковелл:

“Лейбористська партія, що нині перебуває при владі у Великій Британії, традиційно має міцні зв''язки з демократами у США. Проте події останніх років показали, що лейбористський уряд Тоні Блера є і найближчим союзником республіканської адміністрації Джорджа Буша у так званій “війні з терором”. У кожному разі, навіть якщо демократи візьмуть контроль над законодавчим органом США, їм навряд чи вдасться впливати на зовнішню політику й на позицію президента Буша щодо Іраку. Тож у найближчому майбутньому не слід очікувати якихось значних змін у британсько-американських стосунках”.

Проте одна подія, на яку нині звертають мало уваги в Британії та Європі, і котра пов''язана з днем виборів, може становити певний демократичний урок для британської політики. Зокрема, так вважає британський тижневик Observer. Йдеться про одну із засад американської демократії – ініціативу спеціального плебісциту. Його правила різні у різних штатах, але якщо достатнє число громадян збирають підписи й виконують ще низку вимог, то може бути влаштований референдум з великого обсягу питань, які мають вплив на щоденне життя місцевих громад. Цього разу відбувається понад двісті таких референдумів у 37 штатах. Вони стосуються, серед іншого, й таких проблем, як паління, альтернативних джерел енергії, мінімальної платні й узаконення одностатевих шлюбів. Observer вважає, ці референдуми є ознакою здоров''я американської демократії, заходами, що ставлять у центр проблеми, які дійсно цікавлять місцеві громади в обхід політиків. У Британії вже наслідують американський приклад. Недавно заснована організація Our Say заявила, що домагатиметься запровадження у Великій Британії подібної системи на місцевих і загальнонаціональних виборах.
XS
SM
MD
LG