Доступність посилання

ТОП новини

Польські аграрії діляться досвідом з дніпропетровцями.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні до Дніпропетровська прибула делегація фахівців у галузі сільського господарства з Поморського воєводства Республіки Польщі. Десятеро польських спеціалістів діляться досвідом ведення сільського господарства в умовах Європейського Союзу та Світової організації торгівлі з українськими колегами і розповідають їм про переваги європейської інтеграції.

Зигмунд Керш: "Процес підготовки України до вступу в євроспільноту не буде тривати довше, ніж 10 років".
Поляки переконані, що їхній досвід – як стати частиною європейського аграрного ринку – буде дуже корисним для українців. Їхнє сільське господарство, яке раніше намагалося виживати власними силами, після вступу до ЄС, змогло опертися на кошти євробюджету. Отож полякам, як вони самі кажуть, є чим поділитись і від чого застерегти українських колег.

Керівник Поморського відділення сільськогосподарської дорадчої служби Республіки Польщі Зиґмунд Керш повідомив, у кожен гектар польських сільськогосподарських угідь Євросоюз уже вклав щонайменше по 125 євро безпосередніх субсидій, не рахуючи різних надбавок, і це дало можливість зробити польське сільгоспвиробництво однією із найрентабельніших і найпрестижніших галузей.

«Завдяки тим субсидіям, рівень зарплати у сільському господарстві нині вищий, ніж зарплата робітників у промисловості чи працівників нижчого рівня адміністрацій».

До 2012-го року, зазначає пан Керш, Польща має отримати на аграрну сферу 12 млрд євро субсидій з бюджету ЄС, ще 3 млрд спрямує на розвиток сільського господарства і сільських місцевостей державний бюджет Польщі. Для українських аграріїв, які можуть сподіватись тільки на 200 гривень дотацій на 1 гектар угідь, це казкові суми. На запитання Радіо Свобода, чи не виглядає спроба поляків поділитися з Україною досвідом господарювання в умовах євроспільноти з Україною, яка наразі навіть не є членом СОТ, не своєчасною, пан Керш відповів так:

«Я думаю, якщо Україна буде успішно провадити процес пристосування своєї економіки і свого законодавства до європейського чи світового рівня, то процес підготовки України до вступу в євроспільноту не буде довше тривати, ніж десять років. Ми усвідомлюємо, що добре організоване українське сільське господарство може бути конкурентом або навіть загрозою для європейського сільського господарства».

Що ж до побоювань українського селянства з приводу вступу до СОТ, їхня країна пережила те саме: певний консерватизм і побоювання притаманні сільському населенню в усіх країнах. Однак Польща має позитивний досвід подолання такого сприйняття – за допомогою широкої просвітницької роботи.

Упродовж нинішнього року понад 300 українських аграріїв уже ознайомились з досвідом сільськогосподарського виробництва в умовах євроінтеграції на базі польських агроформувань. Пан Зиґмунд Керш обіцяє, що таке стажування польське Міністерство закордонних справ фінансуватиме й надалі.

Однак деякі поради польських колег сьогодні на семінарі дещо збентежили українців. Рецепти хороші, вважають вони, та от до їх використання ще далеко.
XS
SM
MD
LG