Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада відклала рішення про оцінку звітів міністрів Гриценка та Тарасюка


Таке рішення один із чільників Партії регіонів Євген Кушнарьов називає попередження цим міністрам. Натомість Борис Тарасюк вважає, що вирішувати питання про звільнення міністрів, які є квотою президента, має Конституційний Суд.

Перший заступник спікера Адам Мартинюк, який головує на засіданні, дав доручення профільним комітетам підготувати проект постанови з цього питання.

Верховна Рада перенесла оцінку роботи міністра оборони Анатолія Гриценка та міністра закордонних справ Бориса Тарасюка на наступний сесійний тиждень (28 листопада — 1 грудня). За це проголосували 246 депутатів.

Таке рішення один із чільників Партії регіонів Євген Кушнарьов називає попередження цим міністрам.

«Тарасюк однією ногою в уряді, однією на чолі опозиційної партії. Перше: він повинен визначитись зі своїм лідерством в опозиційній партії. Це закон існування нової моделі влади, яку запровадили [разом] із ухваленням змін до конституції. Друге: потрібно усіма своїми діями і публічними виступами демонструвати членство в уряді. Щодо Грищенка, … якщо він зможе спростувати звинувачення, які викладені в документі, складеному контрольно-ревізійним управлінням, велика низка питань до нього відпаде», — зазначив Євген Кушнарьов на питання Радіо Свобода.

Натомість Борис Тарасюк вважає, що вирішувати питання про звільнення міністрів, які є квотою президента, має Конституційний Суд.

«Є правова колізія — закладена вона в тих змінах, які були внесені невиважено до Конституції. За цими змінами саме Верховна Рада формує уряд за поданням прем’єр-міністра, за винятком міністрів закордонних справ і оборони. Цей виняток стосується того, що президент має право вносити кандидатури двох міністрів, а Верховна Рада ухвалює рішення. Але в Конституції не було виписано процедури звільнення з посад цих міністрів», — наголосив Борис Тарасюк.

А в міністерстві закордонних справ вважають, що доля їхнього керівника залежить від рішення президента.

«Конституція України передбачає, що рішення про перебування міністра закордонних справ є в компетенції президента. Президент повністю підтримує діяльність міністра на посаді», — заявив речник МЗС Андрій Дещиця.

Сьогоднішній звіт міністрів закордонних справ та оборони нелегітимний, вважає представник президента у парламенті Роман Зварич.

«Я не знаходжу жодного нормативно-правового акту, а тим більше така позиція не міститься у Конституції України, — яка б говорила про підзвітність певних міністрів. За логікою Конституції, Кабмін є колегіальний орган, підзвітний парламентові. У такому разі слід було ставити питання про відставку всього Кабінету Міністрів», — вважає Роман Зварич.

Антикризова коаліція закликає Верховну Раду визнати роботу Гриценка й Тарасюка незадовільною.

Про це заявив депутат від фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл.

На його думку, подальше перебування Тарасюка та Гриценка на посадах може «загрожувати національній безпеці».

Раніше ініціювати звільнення Бориса Тарасюка погрожував прем’єр-міністр Віктор Янукович.

Сьогодні Борис Тарасюк та Анатолій Гриценко звітували у Верховній Раді.

Фракція «Наша Україна» розцінила рішення парламентарів заслухати звіт міністрів-«нашоукраїнців» як спробу звільнити їх.

Міністрів оборони та закордонних справ призначають за конституційною квотою Президента.

Сам президент Віктор Ющенко наголошує, що зовнішньополітичний курс України не зміниться.

«Заслуховування доповіді міністрів не тягне ревізії зовнішньополітичного курсу. Міністри, які були представлені президентом на ці посади, виконували той курс, який випливає з національно-правових документів і тієї політичної позиції, з якою переміг український президент. Тому я хочу наголосити, що ніяких змін зовнішньополітичного курсу, і в плані інтеграції до Євросоюзу, і в плані інтеграції до євроатлантичного союзу, не буде».

Наразі ж тимчасова слідча комісія перевіряє роботу міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Не визначена доля і міністрів у справах сім’ї та молоді Юрія Павленка та охорони здоров’я Юрія Поляченка.
XS
SM
MD
LG