Доступність посилання

ТОП новини

Дні Києва у Варшаві: Після візиту в Україну польського прем’єра Ярослава Качинського Київ презентує у Варшаві свої культурні надбання.


Єва Поштар Варшава, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Щойно польський прем’єр Ярослав Качинський повернувся з Києва, як у четвер до столиці Польщі прибула делегація Київської міськради, щоб започаткувати Дні Києва у Варшаві. Що ж варшав’яни побачать і почують впродовж цих днів про Україну, і зокрема про Київ?


У варшавській мерії буде фотовиставка «Київ. Минуле і сучасне», в університетській бібліотеці можна відвідати наукову міжнародну конференцію «Україна в ХХІ столітті. Вибір цінностей» та дивитися українські фільми в кінотеатрі «Люна». Для любителів музики в неділю співатиме хор «Київ» та джазовий ансамбль «Стрельченко Банд».

Чи це не надто скромна пропозиція від Києва — столиці майже 50-мільйонної України? Радіо Свобода запитало про це представника варшавської мерії Лешека Напйонтека.

«Якщо йдеться про співробітництво з Києвом, то стільки ж залежить від нас, скільки й від Києва. Хочу сказати, що йдеться про те, як Київ хотітиме представити себе у Варшаві. Можливості у нас є», — сказав представник варшавської мерії.

Як правило, наприкінці тижня мешканцям Варшави пропонують багато культурних заходів. Чи ж серед цих пропозицій Дні Києва у Варшаві могли б знайти схвальну оцінку пересічного варшав’янина? І чи взагалі пересічний мешканець польської столиці має шанс довідатися про українську пропозицію?

Ми запитали в редакціях варшавських часописів про те, чи вони знають і чи писатимуть про українські культурні імпрези. В першу чергу Радіо Свобода звернулося до редакцій найдоступніших для кожного варшав’янина, бо безкоштовних, часописів. Кожного ранку вуличні газетярі передають у руки жителів Варшави сотні тисяч примірників цих газет.

Ось що ми почули в редакції газети «Метрополь»: «Ми завтра напевно напишемо про цей білоруський фестиваль, який проходитиме в Центральному будинку культури».

— Вибачте, ми питали про українські заходи…

«Про українські цього тижня? Нічого не знаємо. Але, коли бувають такі заходи, ми часто про них пишемо», — запевнили в «Метрополі».

Другою популярною серед варшав’ян газетою є «Метро». На питання Радіо Свобода про Дні Києва у Варшаві чуємо відповідь: «Можу це перевірити, але я нічого не знаю. Мені відомо, що має відбутися ціла низка білоруських концертів. Про українські в цей вікенд не знаю нічого».
XS
SM
MD
LG