Доступність посилання

ТОП новини

Помаранчевий Майдан. Два роки по тому.


Тетяна Ярмощук Київ, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Два роки тому на центральній площі Києва – Майдані Незалежності – з’явилися перші намети та вийшли перші учасники помаранчевих подій. Люди не розходилися з Майдану місяць, аж до завершення третього туру президентських виборів.


Два роки тому Марина працювала в уряді, і каже, що першою вішала помаранчеві стрічки на вікна Кабінету Міністрів:

“Я відстояла весь Майдан від дзвінка до дзвінка. Були такі дні, коли тебе було ходити на роботу, в Кабмін. Нас постійно заблоковували, барикадували, не випускали, або навпаки, не впускали на місце роботи. Що мене найбільше вразило. Я була в “Українському домі”, я бачила, як там люди спали, їли, вмивалися. Абсолютно те ж саме було в Кабінеті Міністрів, але цього, на жаль, ніхто не бачив. Весь другий поверх повністю займали працівники загонів спецпідрозділів. Вони там спали, їли, розгадували кросворди, прали шкарпетки. Це були хлопчики 21–22 роки”.

Зараз Марина розчарована. Каже, якби ті події відбувалися тепер, вона б на Майдан не вийшла. Не вийдуть цього року на Майдан і помаранчеві лідери. Юлії Тимошенко, скажімо, навіть не буде в Україні. Вона у Брюсселі. Її думка щодо сьогоднішньої дати така:

“Ми, крім того, що святкувати, мусимо ще багато попрацювати. На нас покладали величезні надії, що коли прийде наша команда, ми зробимо те, що від нас чекали всі. Ми зробимо прозорі процедури ухвалення будь-якого рішення, ми покінчимо раз і назавжди з колосальною корупцією. Від нас чекали, що ми припинимо всі зловживання з будь-яким бізнесом на можливостях влади, що ми нарешті зробимо так, що влада взагалі не буде бізнесом”.

Віктор Ющенко також не вийде на Майдан, лише виступить зі зверненням до нації. У другу річницю помаранчевих подій Президент хоче запросити до Маріїнського палацу всіх, хто мав до них стосунок. На його думку, головне

досягнення Майдану – це свобода.

“За останні два роки відбулися відчутні зміни, зрушення, та випробування. На мій погляд, основні зміни відбулися у просторі свободи. В Україні забезпечено принцип демократичної зміни влади. Це показали останні парламентські вибори”.

Віктор Ющенко критикує нинішній Кабінет Міністрів за невиконання Універсалу національної єдності, завдяки якому, каже Ющенко, Віктор Янукович став прем’єр-міністром. Віктор Янукович вважає, що робити свята з річниці Помаранчевої революції не варто. Однак, на його думку, варто провести дискусію і відзначити, що така подія у країні була.

Ще минулого року у цей день і Ющенко, і Тимошенко виходили на трибуну головної площі української столиці. І хоча вони вже не виглядали такими друзями, стояли поруч.
XS
SM
MD
LG