Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Львівщини масово змінюють місце проживання, щоб отримати субсидії.


Галина Терещук Львів, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.ua) — Український уряд планує збільшувати тарифи, а населення тим часом шукає всілякі шляхи, щоб якомога менше платити за комунальні послуги і приховати свої реальні прибутки. На Львівщині місцева влада планує запровадити обмеження для мешканців щодо перереєстрації місця проживання. Галичани почали масово виписуватись із міських помешкань.

Пані Ірина мешкає разом зі своїми двома неповнолітніми дітьми і чоловіком у панельному будинку з центральним опаленням. Зростання тарифів суттєво позначиться на матеріальному рівні родини, тому чоловік сьогодні виписується зі львівського помешкання і реєструється в сільському будинку, що залишився після батьків.

«Ми не маємо виходу. Збільшаться тарифи, навіть масла не купимо. Це не життя, а існування», — ремствує жінка.

Галичани змінюють місце «існування»

Щоб полегшити це існування, чимало галичан у ці дні масово перереєстровуються з одного місця проживання на інше. Про такі випадки уже знають у Львівській обласній адміністрації. Як повідомив Радіо Свобода заступник голови ОДА Ярослав Пітко, зараз вивчають ситуацію по районах, щоб на законодавчому рівні обмежити кількість охочих змінити місце проживання без серйозної причини.

«Це ненормальна ситуація, по суті, порушення, коли людина змінює реєстрацію проживання без причини, а живе з родиною. З одного боку, ми не маємо права заборонити реєструватися в іншому місці на проживання, але мусимо шукати законодавчі можливості», — каже представник керівництва обладміністрації.

У кожній третій квартирі у Львові, якщо вірити паперам, живе одна людина

Сьогодні на Львівщині субсидії на комунальні послуги отримують 10 з половиною тисяч родин, у січні ця цифра становитиме близько 20 тисяч. Але це у тому разі, якщо припиниться масова кампанія зміни місця проживання.

«Львівгаз» отримує численні довідки про зміну складу мешканців у тій чи іншій квартирі, розповів Радіо Свобода голова правління підприємства Василь Марчук: «Зараз ми масово розглядаємо заяви про те, що люди проживають в інших місцях, де зареєстровані. Відповідно до заяв, ми маємо їх задовольняти. Кількість тих, хто претендує на субсидії, збільшується».

За статистикою, сьогодні в кожній третій міській квартирі в області живе одна людина, а ще численні помешкання порожні — люди, які там зареєстровані, роками перебувають на заробітках. А це все претенденти на отримання субсидій.
XS
SM
MD
LG