Доступність посилання

ТОП новини

Кризу між Туреччиною та ЄС можуть розв’язати в найближчі півроку, але дзвінок на дверях Євросоюзу зламався — Україні дзвонити нічого.


Наталія Вікуліна Брюссель, 12 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — У разі, якщо Євросоюз покладе край ізоляції Північного Кіпру, Туреччина відкриє свої гавані для кіпрських кораблів і криза між Анкарою та Брюсселем закінчиться. Але успіх чи неуспіх Туреччини ніяк не вплине на нульові шанси України вступити до ЄС найближчим часом, кажуть європейські депутати й аналітики.


Рішення міністрів закордонних справ ЄС щодо Туреччини і Кіпру — частково призупинити переговори з Анкарою про її вступ до Євросоюзу — може допомогти цим країнам розв’язати кризу в їхніх відносинах, вважає європарламентар, голова Комітету Європарламенту у зв’язках із Туреччиною Йоост Лагендейк.

Якщо Євросоюзові вдасться вирішити питання з ізоляцією Північного Кіпру, то й Туреччина відкриє свої порти для кіпрських кораблів, що фактично означатиме кінець кризи, сказав євродепутат Радіо Свобода: «Якщо це станеться, тоді я сподіваюся, що упродовж найближчих півроку ця проблема навколо Кіпру відійде в минуле, а Туреччина зможе знову зосередитися на справді важливих реформах, які їй треба здійснити».

За його словами, звичайно, не відомо, як відреагують грекокіпріоти на кінець ізоляції Північного Кіпру. Але в будь-якому разі Лагендейк вважає, що якщо рішення міністрів закордонних справ країн ЄС щодо Туреччини й Кіпру впровадять, тоді Анкара зможе краще здійснювати реформи, від чого й залежатиме імідж і сприйняття Туреччини в Європі.

Призупинення вступу Туреччини до ЄС — позитивний результат кризи

Дослідниця Центру європейської політики Аманда Акчакоджа сказала Радіо Свобода, що часткове призупинення переговорів про вступ Анкари до Євросоюзу можна розглядати як позитивний результат. Адже, наголошує експерт, Євросоюз не оголосив Туреччині ультиматум, не надав часових обмежень, щоб вирішити проблему з відкриттям портів і аеропортів для кіпрського транспорту.

Акчакоджа зазначила, що неможливо сказати, як часткове замороження переговорів вплине на думку європейців щодо вступу Туреччини до ЄС — адже Анкара не зможе стати членом європейського клубу в найближчі 15-20 років.

Україні нічого дзвонити в двері ЄС — дзвінок зламався

Але чи це означає, що проблеми навколо вступу Туреччини дадуть іще одну підставу таким країнам, як Україна чи Молдова, говорити Брюсселеві, що вони теж заслуговують на кандидатський статус? Дослідниця нагадала, що Євросоюз має давні зобов’язання перед Туреччиною, але не перед Україною.

«З особистого погляду скажу так: якби це залежало від мене, я відчуваю, що Україна має право бути кандидатом. Але наразі це достатньо очевидно: дзвінок на дверях Євросоюзу зламався, тому немає сенсу в нього дзвонити», — сказала експерт із європейської політики Аманда Акчакоджа.
XS
SM
MD
LG