Доступність посилання

ТОП новини

Шенгенські візи для українців мають бути багаторазовими і довготерміновими, вважає польський експерт.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Угода про полегшення візового режиму між Євросоюзом та Україною є далеко не ідеальною, але цей документ можна розглядати як перший крок у вірному напрямку. Такого висновку дійшли у спеціальному дослідженні експерти польської фундації Стефана Баторія і українського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики. Один з авторів дослідження Гжегож Громадзький сказав радіо “Свобода”, що Шенгенські візи для українців мають бути дешевшими і видаватися вони повинні на тривалий термін.


В угоді про полегшення візового режиму між ЄС та Україною особливо важливим є те, що Брюссель визнає: в далекій перспективі українці подорожуватимуть до країн Євросоюзу без віз, пишуть експерти. Вони знайшли в угоді принаймні кілька плюсів для українських громадян. Так, Шенгенські візи для них не дорожчають, а залишаються на позначці 35 євро, процедура отримання віз не повинна займати більше 10 календарних днів, а певні категорії громадян можуть отримувати багаторазові візи. Один з авторів дослідження Гжегож Громадзький водночас вказує, що угода розділяє українське суспільство на дві групи – привілейованих отримувачів віз, серед яких, приміром, журналісти й бізнесмени, та пересічних людей: "Я думаю, що дуже погано розділяти суспільство сусідніх країн. Тому що візова політика не мусить бути лише для еліти українського чи російського суспільства, а мусить бути для звичайних людей. Адже одна з головних цілей Європейської політики сусідства – розвивати контакти між людьми. А це, на мою думку, контакти не між елітами Євросоюзу та України, а навпаки – контакти між звичайними громадянами ЄС та України",- сказав Громадзький в інтерв”ю для радіо “Свобода”.

Дешеві візи – всім українцям

Він уважає за необхідне, аби отримати візу було легше тим людям, які вже двічі чи тричі за останні роки були в країнах ЄС і не залишалися там довше, ніж було вказано у візі. На думку дослідника, таким людям Євросоюз може видавати багаторазові візи терміном до п”яти років. Громадзький зазначив, що подальше полегшення візового режиму Євросоюзу для громадян України має відбуватися таким чином: "Перш за все, довгострокові багаторазові візи мусять видаватися всім українцям, а не тільки кільком групам в українському суспільстві. Друга річ – це проблема з вартістю віз. Я думаю, що візи мають коштувати значно дешевше",- сказав польський експерт.

За його словами, принаймні деякі представники європейських інституцій і країн ЄС розуміють, що візи для українців повинні бути дешевшими, ніж 35 євро. Гжегож Громадзький вказав, що Шенгенські візи громадянам України повинні видаватися в стислі терміни – за кілька днів. Він також нагадав, що рішення Києва скасувати візи для громадян країн ЄС та деяких інших держав було дуже добрим прикладом відкритості України, однак Київ не отримав кращих умов для полегшення візового режиму у порівнянні з Москвою.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG