Доступність посилання

ТОП новини

Розпочалося головування Німеччини в ЄС та «Групі Восьми».


Надія Кандиба Німеччина, 1 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 січня Німеччина взяла на себе особливу міжнародну відповідальність. До неї перейшло головування в Європейському Союзі, а також у «Групі Восьми». У клубі 7-ми провідних індустріальних країн світу та Росії – Берлін головуватиме цілий рік. А на чолі Євросоюзу Німеччина перебуватиме упродовж наступних півроку. В європейському співтоваристві Німеччина головує вже 12-й раз.


Від німецького головування в ЄС очікують, передусім, зрушень в суперечці навколо загальноєвропейської конституції. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що влітку Берлін представить «конкретний план» для розв’язання цієї проблеми.

А Канцлер Німеччини Анґела Меркель у своєму новорічному зверненні наголосила на важливості єдності всередині ЄС: «Європа вдасться разом – це гасло нашого головування в Європейській Раді... Лише об’єднана Європа може справитися з викликами глобалізації, а також насильства, тероризму та війни. А розколота Європа приречена на провал».

Кульмінацією головування Німеччини в ЄС має стати позачерговий саміт цієї організації, який відбудеться в березні. Він присвячений 50-річчю підписання так званих Римських угод. Свого часу вони лягли в основу створення Європейського економічного співтовариства, яке згодом переросло в Європейський Союз.

Нова політика сусідства і питання енергозабезпечення.

Крім імпульсів для проведення структурних змін в Євросоюзі, очікується також наповнення життям нового плану сусідства. Останнім часом німецькі політики не раз заявляли про необхідність тісніше прив’язати до ЄС, зокрема, Україну. Однак, за їхніми словами, питання перспективи членства Києва в цій організації на порядку денному, наразі, не стоїть.

Центральною темою, яку упродовж наступного півроку порушуватимуть на загальноєвропейському рівні, стане й питання енергозабезпечення. У березні на саміті ЄС у Брюсселі планують ухвалити план дій, спрямований на проведення спільної енергетичної політики. Проблема енергозабезпечення та відносин із Росією, як одного з головних постачальників енергоносіїв, відіграватиме важливу роль і під час головування Німеччини у «Групі Восьми».
XS
SM
MD
LG