Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Естонії ухвалив у другому читанні закон про усунення заборонених споруд


Один із пунктів закону зобов’язує демонтувати «Бронзового солдата» — пам’ятник «радянському воїнові-визволителю» в центрі Таллінна — протягом 30 днів після того, як документ набере чинності. Цей пам’ятник потрапляє під визначення, за яким забороненою є, зокрема, споруда, яка звеличує окупацію Естонії. Естонія вважає радянський період своєї історії окупацією країни. Речник Президента Естонії заявив, що пропозиція стосовно пам’ятників, можливо, неконституційна.

Один із пунктів закону зобов’язує демонтувати «Бронзового солдата» — пам’ятник «радянському воїнові-визволителю» в центрі Таллінна — протягом 30 днів після того, як документ набере чинності.

Цей пам’ятник потрапляє під визначення, за яким забороненою є, зокрема, споруда, яка звеличує окупацію Естонії. Естонія вважає радянський період своєї історії окупацією країни.

Сьогодні ж парламентарі в другому читанні ухвалили поправки до закону про святкові дні, за якими «день звільнення Таллінна радянськими військами» пропонують оголосити днем жалоби за борцями спротиву.

Третє й останнє читання обох законопроектів заплановане на четвер; як очікують, вони пройдуть його.

Закони по тому повинен підписати — або повернути до парламенту — Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес. Його речник заявив, що пропозиція стосовно пам’ятників, можливо, неконституційна.

Раніше парламент Естонії вже ухвалив закон про військові поховання. Він дає змогу перенести могили радянських воїнів, які поховані біля «Бронзового солдата» в центрі естонської столиці.

Проти нових естонських законів різко виступають Росія і проросійські сили в Естонії, зокрема, представники численної російської громади в країні.
XS
SM
MD
LG