Доступність посилання

ТОП новини

“Наша Україна” та БЮТ хочуть узаконити тарифну межу


Тетяна Ярмощук Київ, 20 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Опозиція намагається синхронізувати свою діяльність. Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” анонсують ймовірне створення коаліції опозиційних сил. А сьогодні бютівці та нашоукраїнці планують спільне блокування парламентської трибуни, якщо антикризовики не пристануть на їхні вимоги щодо порядку денного.

Опозиція вимагає, аби сьогодні Верховна Рада розглянула законопроект про житлово-комунальні тарифи. Цей документ встановлює верхню межу цін на комунальні послуги. До речі, минулого пленарного тижня Верховна Рада провалила цей проект закону. А окрім цього, опозиція наполягає на внесенні до порядку денного та негайному розгляді проекту постанови про запобігання негативним наслідкам підвищення житлово-комунальних тарифів.

Лідер “Нашої України” В’ячеслав Кириленко вважає, що ця постанова дає низку конкретних доручень Кабінету Міністрів, які унеможливлять підвищення тарифів у три-чотири рази : “Окремим пунктом цієї постанови передбачене питання мінімальних зарплат, прожиткового мінімуму та пенсій. Нас насторожують сигнали від Прем’єр-міністра Януковича, який відмітив неможливість підвищення ані зарплат, ані пенсій на цьому етапі, не дивлячись на економічне зростання, і зростання ВВП, яке декларується нині діючим урядом”.

Об’єднання на рівні блоків

Водночас, “Наша Україна” та БЮТ планують підписати угоду про об’єднання. Тепер уже на рівні блоків. Юлія Тимошенко: “Це другий етап, який, на мій погляд говоритиме про більш системну, і більш стратегічну співпрацю, ніж тільки навколо деяких законопроектів. Ми розраховуємо, що резидент підтримає всі наші єднання наших політичних сил навколо того, аби зупинити уряд Януковича в його руйнації країни”.

Утім, представники антикризової коаліції не надто вірять у міцність союзу між нашоукраїнцями та бютівцями. Що ж до документів, розгляду яких вимагає опозиція, то на думку регіонала Віктора Тихонова, встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги – компетенція місцевих органів влади: “Урядова комісія має слідкувати за тим, аби не було порушень під час ухвалення рішень місцевими органами влади. Однак, це прерогатива місцевої влади”.

Нинішня співпраця між Блоком Юлії Тимошенко та “Нашою Україною” – ситуативна. Так вважає політолог Артем Біденко: “Подібне об’єднання є ситуативним, свідчить не так про опозиційність обох структур, як про намагання і далі шукати свою нішу, добиватися своїх зисків. Таке об’єднання не свідчить, що обидві партії не прийдуть до інших форматів спілкування з Партією регіонів чи Соцпартією”.

Об’єднати свої фракції у місцевих радах, “Наша Україна” та БЮТ вирішили на початку лютого.
XS
SM
MD
LG