Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 20 лютого.


Віктор Недоступ Київ, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня Росія оголосила війну Швеції, Брежнєв отримав орден “Перемоги”, а в Японії впав найстаріший метеорит.

20 лютого 1649 року Богдан Хмельницький починає переговори з поляками про визначення кордонів Війська запорізького.

1808 – Російський імператор Олександр I оголошує про розрив дипломатичних зв''язків зі Швецією. Фактично це означає початок російсько-шведської війни 1808-09 років, в результаті якої Росія завоює Фінляндію, яка увійде до складу імперії на правах Великого князівства.

1962 – Більш, ніж через 10 місяців після Юрія Гагаріна, Джон Гленн першим з американців здійснює політ у космос – на космічному кораблі "Френдшип-7" він за 4 години 55 хвилин тричі облітає Землю. Політ "Френдшипа-7" не зовсім вдалий: під час третього обльоту Землі почали відмовляти двигуни і обшивка корабля надмірно розігрілась – довелось перейти на ручний режим управління і приземлятись раніше наміченого терміну.

1976 – Після 22 років припиняє своє існування Південно-східний азіатський договір держав (СЕАТО), оборонна організація, створення якої ініціювали США "для протидії поширенню комунізму в Азії". Створений в 1954 році військовий блок, до якого увійшли США, Франція, Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Філіппіни, Таїланд та Пакистан, був у першу чергу призначений для придушення комуністичного руху в колишній французькій колонії В''єтнам, однак, коли в 1965 році США повністю втягнулися у війну в Індокитаї, СЕАТО виявив себе як малоефективний і недієвий орган.

1978 – Президія Верховної ради СРСР приймає указ про нагородження Генерального секретаря ЦК КПРС, голови Президії Верховної ради СРСР, голови Ради оборони СРСР маршала СРСР Леоніда Ілліча Брежнєва вищим воєнним орденом "Перемога". Грубе порушення статуту ордену, який вручається лише за бойові заслуги, виправлять лише через одинадцять років, коли 21 вересня 1989 року інший Генсек ЦК КПРС Михайло Сергійович Горбачов підпише указ про відміну указу про нагородження 1978 року.

А у 2004 в районі Хіросіми впав метеорит. Вчені визначили його вік – приблизно 4,5 млрд. років! Цифра ця примушує замислитись над відносністю людської історії.
XS
SM
MD
LG