Доступність посилання

ТОП новини

Лазні, джакузі і гарячі ванни – загроза чоловічому здоров’ю.


Дар’я Марченко Київ, 13 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Пристрасть до гарячих ванн та джакузі загрожує чоловікам безпліддям. Про це йдеться у новому дослідженні вчених з Університету Каліфорнії у Сан-Франциско. Щоправда, в деяких випадках негативний ефект можна усунути.


Лікарям уже відомі такі причини погіршення якості сім’яної рідини, як тепло від портативного комп’ютера і затісна білизна. А тепер американські фахівці додали до цього ще й гарячі водні процедури. Результати трирічних досліджень вчених підтвердили слушність поради, яку урологи дають чоловікам – не перегрівати сперму.

До фокус-групи обирали пацієнтів клініки для хворих на безпліддя, які захоплювались водними процедурами і підлягали впливу “вологого тепла” понад півгодини на тиждень. Через півроку після відмови від походів у лазню кількість сперматозоїдів у майже половини чоловіків збільшилась у 5 разів. При цьому рухливість цих статевих клітин у деяких випадках підвищилась на третину.

Більшість чоловіків, чия здатність до запліднення не поліпшилась під час дослідження, були хронічними курцями, тож експерти списали відсутність позитивного результату на цю шкідливу звичку.

Історія питання

Ще 40 років тому вчені вперше зафіксували тимчасове погіршення у продукуванні сперматозоїдів організмом чоловіків, які 3-4 дні на тиждень по півгодини проводили у гарячій ванні. Щоправда, тоді експерти не звертали увагу на якість сперми ані до, ані після дослідження. Це не дозволило їм встановити пряму залежність між гарячими водними процедурами та чоловічим безпліддям.

Найкраще сухе та прохолодне місце

Лікарі наголошують: найкращим для розвитку сперматозоїдів є прохолодне середовище – саме тому чоловічі статеві залози розташовані ззовні тіла. Рекомендацію уникати впливу “вологого тепла” можна сміливо додавати до переліку складових здорового способу життя, вважає голова Центру репродуктивного здоров’я чоловіків при Університеті Каліфорнії доктор Пол Тьюрек. Він переконаний, що відмова від щоденних гарячих ванн на користь душа допоможе обійтись без штучного запліднення. “Краще, коли діти з’являються природнім шляхом, а не з пробірки”, – підсумовує доктор Тьюрек.
XS
SM
MD
LG