Доступність посилання

ТОП новини

Американці хочуть повернення усіх військ з Іраку.


Сергій Куделя Вашингтон, 13 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Майже дві третини американців виступають за виведення американських військ з Іраку до кінця наступного року. Про це свідчать результати останнього опитування громадської думки, проведеного телекомпанією CNN. У відповідь на громадські настрої, лідери демократів у Конгресі США оголосили, що хочуть законодавчо визначити 2008 рік кінцевим строком американської військової присутності в Іраку. Водночас, Білий Дім й надалі стверджує, що встановлення кінцевого терміну американської військової кампанії в Іраку лише допоможе планам терористів. Однак, усе більше американців вважають, що саме Конгрес повинен визначати зовнішню політику США.


Шість із десяти американців, за результатами останнього опитування громадської думки у США, прагнуть завершення американської військової присутності в Іраку до кінця 2008 року. Це найвищий показник з часу американського воєнного вторгнення в Ірак 4 роки тому. Нове опитування свідчить, що американці не вдоволені і додатковим фінансуванням воєнних операцій в Іраку. 52% опитаних вважають, що Конгрес повинен відмовити Президенту Бушу у наданні коштів для збільшення там американського військового контингенту.

Водночас, американці вважають, що негайно виводити усі війська з Іраку наразі недоцільно. Лише п''ята частина американців підтримують таку ініціативу. Хоча за останні два місяці збільшилася кількість прихильників нової стратегії Буша щодо Іраку, дві третини опитаних все ж не вірять в ефективність президентського плану.

Демократи – за 2008 рік, республіканці – проти визначення терміну

Лідери демократичної більшості у Конгресі США хочуть використати посилення громадського невдоволення війною в Іраку для того, щоб зобов''язати Білий Дім розпочати виведення з країни американських військ. Демократи планують встановити 2008 рік кінцевим строком американської військової присутності в Іраку в законопроекті, який фінансує нові витрати на воєнну кампанію. Вони вважають, що таким чином зможуть отримати підтримку цієї ініціативи з боку частини республіканців у Конгресі.

Однак, як заявив нещодавно віце-президент США Дік Чейні, швидке виведення американських військ з Іраку буде на користь лише радикальним ісламістам у регіоні.

Дік Чейні: “Дехто вважає, що вихід з Іраку до виконання місії посилить позиції США у війні проти тероризму. Цей міф небезпечний оскільки він повністю відповідає стратегії Аль-Каїди. Терористи не збираються перемогти нас у відкритій боротьбі. Вони ніколи не планували цього. І навряд чи колись плануватимуть. Єдиний спосіб для них перемогти – це якщо ми втратимо терпіння і облишимо нашу місію. І терористи вважають, що зможуть нам це нав''язати” .

Хто має визначати зовнішню політику?

Однак, така позиція Білого Дому стає дедалі менш популярною в американському суспільстві. Зараз лише трохи більше третини американців погоджуються на необмежений термін перебування американських військ в Іраку. А через зменшення довіри американців до дій Президента Буша, більшість опитаних (47%) – хочуть, щоб саме Конгрес визначав воєнну стратегію США і лише третина готові залишити це право за президентом.
XS
SM
MD
LG