Доступність посилання

ТОП новини

Арешт голови міської ТВК у Криму. Законні підстави чи політична помста?


Володимир Притула Сімферополь, 22 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму правоохоронці затримали голову територіальної міської виборчої комісії міста Щолкіна Миколу Гармаша. Правоохоронці інкримінують затриманому незаконне утримання печатки та документів тервиборчкому, а також зберігання зброї. Низка громадських організацій, в тому числі кримське відділення “Народної самооборони”, назвали це затримання “політичною помстою”.

За повідомленням адвоката Вадима Малова, проти Миколи Гармаша порушили кримінальну справу за фактом начебто “незаконного утримання печатки і протоколів Щолкінського тервиборчкому”. За даними адвоката, співробітники Ленінського райвідділу міліції провели обшук квартири, в якій Микола Гармаш мешкає із матір’ю, а також квартири його колишньої дружини, де і знайшли зброю та патрони. Попри те, що Гармаш не має жодного стосунку до помешкання своєї колишньої дружини, слідчі усе ж затримали голову тервиборчкому, повідомив юрист.

За що сидить? Версія затриманого

Зараз Микола Гармаш перебуває в ізоляторі тимчасового утримання міліції Ленінського району, де оголосив голодування. За словами адвоката, він розцінює своє затримання як політичне замовлення і пов’язує його з тим, що у 2006 році тервиборчком відмовився зареєструвати мером міста Щолкіне висуванця Партії регіонів, визнавши вибори недійсними. Справи про це ще й досі розглядають суди різних інстанцій.

Представники опозиції назвали затримання Миколи Гармаша політичною розправою. У заяві кримського громадянського руху “Народна самооборона”, оприлюдненій сьогодні, мовиться, що його активісти “обурені фактом незаконного затримання” Миколи Гармаша, який є членом цієї організації. Там же цей факт названо “провокацією “донецьких хлопців” із кримської міліції і прокуратури”.

Паралелі з Юрієм Луценком

Таку ж оцінку ув’язненню Миколи Гармаша дав лідер кримської організації НРУ, депутат Верховної Ради Криму Леонід Пилунський: “На мій погляд, усе, що відбувається довкола Гармаша – це просто ганьба. Бо тепер міліція і прокуратура під керівництвом “донецьких” виконує політичне замовлення. Це політичний тиск, те ж саме, що ми спостерігаємо у Києві навколо екс-міністра Луценка”.

Водночас, начальник кримської міліції Анатолій Могильов спростовує політичне підґрунтя справи Гармаша: “Це звичайна кримінальна справа. Вона була порушена за фактом виготовлення підроблених документів. Ця людина заявила, що печатки виборчих комісій пропали. Але під час обшуку у родичів ці печатки знайшли. Це звичайний кримінальний злочин. І під час обшуку у нього знайшли пістолет та патрони до нього”.

Тим часом низка громадських організацій автономії звернулася до представника Президента України в Криму Віктора Шемчука з проханням взяти під свій контроль розслідування цієї справи і залучити до цього Службу безпеки України.
XS
SM
MD
LG