Доступність посилання

ТОП новини

Американська в’язниця на базі Ґуантанамо: за і проти


Сергій Куделя Вашингтон, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр оборони США Роберт Гейтс підтримує закриття спеціальної в’язниці на військовій базі Гуантаномо, де утримуются особи, підозрювані у тероризмі. Про це він заявив сьогодні під час слухань у Конгресі США. Однак самі конгресмени висловлюють різні, іноді протилежні, погляди щодо майбутнього цієї в’язниці. Аргументи за та проти збереження найвідомішої в’язниці для терористів лунають цими днями на Капітолійському пагорбі.

Слухання у комітеті Палати Представників США, присвячені в’язниці на американській військовій базі Ґуантанамо, відразу перетворилися на запеклі дебати. Головні аргументи за її негайне закриття – вкрай негативне ставлення у світі, яке шкодить міжнародній позиції Сполучених Штатів, та жахливі умови утримання там в’язнів.

Колишній юридичний радник Державного Департаменту США Вільям Тафт порівняв Ґуантанамо із зіпсованим брендом, репутацію якого вже ніхто не зможе врятувати. А директор правозахисної організації Еліса Массімо заявила, що безправність в’язнів у Ґуантанамо призвели і до знущань в іракській в’язниці Абу Грейб: "Ставлення до Ґуантанамо як до чорної юридичної діри перетворило її на лабораторію для політики прорахованої жорстокості, яка згодом почала проводитися і в Іраку".

А що кажуть прихильники збереження в’язниці?

На противагу критикам, прихильники збереження в’язниці відзначають її зручність для утримання найнебезпечніших терористів та на значне покращення умов утримання там в’язнів. Колишній посадовець міністерства юстиції США Патрік Філбін вважає, що утримання ймовірних терористів на відстані від берегів Сполучених Штатів відповідає інтересам безпеки американців та спрощує юридичні аспекти їхнього перебування там. Конгресмен-республіканець Данкен Гантер стверджує, що в’язні Ґуантанамо перебувають у кращих умовах, ніж ті, хто за гратами цивільних в’язниць у США: "Ми повинні закрити Гуантаномо, яка надає краще медичне забезпечення, ніж його отримують самі американці; яка пропонує кращі страви, ніж їх мають щотижня більшість американських родин; в якій п’ять разів на день транслюються молитви для в’язнів; яка дозволяє їм займатися фізичними вправами, грати в ігри та розважати себе. В якій до цього часу не було жодного випадку вбивства!"

На думку Гантера, саме закриття в’язниці Ґуантанамо зміцнить міф про неї, як про місце порушення прав в’язнів. Отже, конгресмени не дійшли одностайного висновку щодо майбутнього в’язниці.

Дискусія у Вашингтоні триватиме.
XS
SM
MD
LG