Доступність посилання

ТОП новини

Україна в очікуванні рішення Президента щодо парламенту (станом на 20:00)


Тетяна Ярмощук Київ, 2 квітня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Президент говорить про нелегітимність коаліції, яка приростає перебіжчиками. Коаліція – про відсутність правових підстав для розпуску Верховної Ради. Опозиція вважає розпуск єдино можливим шляхом врегулювання кризи в країні. Сторони думають про додаткові аргументи.

Один з прихильників коаліції у Маріїнському парку біля Верховної Ради Київ, 2 квітня 2007 р.
Для чого Президент зібрав у понеділок керівників парламенту і голів фракцій? Опозиція хоче бачити в цих консультаціях виписаний в Конституції початок процедури дострокового припинення повноважень Верховної Ради. А коаліція – запрошення до діалогу.

Лідерка фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова не виключає жоден зі сценаріїв: “Ми можемо розглядати умовно сьогоднішні консультації, які Президент буде проводити, як перший крок до відповідного рішення. Але й можна це розглядати, як пропозицію до діалогу, який без сумніву не може закінчитися сьогодні, а буде тривати певний час”.

За словами Раїси Богатирьової, якщо Президент таки зважиться розпустити Верховну Раду, коаліція звертатиметься до Конституційного Суду.

Коаліція залишила у Києві своїх прихильників із регіонів

І коаліція, і опозиція сподіваються на вулицю. Причому на відміну від опозиції коаліція не демобілізувала своїх прихильників після суботніх мітингів. Симпатики більшості вже за традицією розбили наметове містечко у Маріїнському парку. Безробітній кримчанин Анатолій, протестуючий зі стажем – за плечима має 15 наметових містечок. Цього разу його обурила ідеї розпуску парламенту. Я сюди їжджу вже 2 роки, знаю всіх цих людей, розповів Анатолій.

Щоправда, молодь, якої у біло-блакитному містечку найбільше, у своїх ідейних переконаннях сильно плутається.

“Ми являємось представниками соціальної партії України і підтримуємо коаліцію про розпуск Верховної Ради” , – сказала студентка із Вінниці. А те, що розпуску парламенту домагається не коаліція, а опозиція, 20-річну студентку не вельми обходить.

Ющенко: «здійснюється повзуча і чітка узурпація влади в одних руках»

Між тим, сам Президент Віктор Ющенко на початку консультацій знов розкритикував неконституційність формування коаліції через індивідуальне приєднання депутатів до більшості: “По суті, в країні формуються конституційні дисбаланси, втрачаються противаги різних гілок влади, здійснюється повзуча і чітка узурпація влади в одних руках. Кінець кінцем, ставляться під сумнів демократичні ідеали, демократичні цінності в суспільстві”.

За словами лідера комуністів Петра Симоненка, Президент не сприймає аргументів коаліції проти розпуску парламенту: “Президент не хоче чути, в тому числі і коаліцію. Він і не йшов на цю розмову для того, щоб зрозуміти. Він тільки йшов на цю розмову, щоб зафіксувати. Які будуть результати цієї зустрічі мені важко сказати. Але Президент не почув наші застереження щодо того, що його штовхають на неправові кроки і на порушення Конституції. Він не почув нас, що треба сьогодні співпрацювати з Верховною Радою, а не розколювати суспільство”.

У статті 90 української Конституції записано, що рішення про дострокове припинення повноважень парламенту Президент ухвалює після консультацій з Головою Верховної Ради, його заступниками та лідерами фракцій.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей» • Українська математика: чи дорівнює температура політичного кипіння градусу настроїв українців? • Євродепутат не бачить підстав для розпуску Верховної Ради • «Віктор Ющенко вирішить долю Верховної Ради після розмови з Владіміром Путіним»? (Огляд європейської преси) • Кримські журналісти протестують проти нападів прихильників коаліції • Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні?
XS
SM
MD
LG