Доступність посилання

ТОП новини

Чи змусить Росія Молдову визнати Придністров’я за рівню?


Сергій Драчук Прага, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Останніми днями в європейських, молдовських і придністровських засобах інформації пішла хвиля публікацій про нібито новий російський план урегулювання придністровського конфлікту. Як стверджують, цей план передбачає, зокрема, що Молдова муситиме визнати самопроголошену владу Придністров’я за легальну. До того ж керівництво Молдови вже нібито готове пристати на цей план. Офіційних підтверджень цього немає, хоча експерти в Молдові знають про нього — і не вірять у його життєздатність. Але на Заході вже б’ють на сполох, побоюючись посилення російського впливу не лише в Придністров’ї, а й у всій Молдові.

Оазу Нантой, директор програм урегулювання конфліктів Інституту публічної політики, Кишинів
Таємничий новий російський план, за твердженнями преси, передбачає возз’єднання Молдови таким чином, який дасть контрольованому Росією Придністров’ю можливість блокувати рішення влади Молдови і до того ж дозволить зберегти в Придністров’ї російські війська.

За цим планом, як повідомляють, Президент Молдови Владімір Воронін муситиме визнати сепаратистську владу Придністров’я й її керівника Іґоря Смірнова, після чого обидва мали б як рівні підписати спільну декларацію про розпуск парламенту Молдови й Верховної Ради Придністров’я і провести паралельні, але окремі вибори до нового спільного парламенту. При цьому Придністровський регіон має отримати певну квоту місць у новому парламенті і посади першого віце-прем’єра й заступників міністрів центрального уряду.

А 1 тисяча 300 російських військовослужбовців у Придністров’ї залишилися б там іще принаймні на два роки — хоча раніше Росія вже обіцяла була вивести їх спершу до 1996 року, а потім до 2002-го. Водночас Молдова мала б гарантувати на майбутнє, що залишиться нейтральною, не вступатиме до НАТО і не дозволятиме розташування на своїй території іноземних військ — за винятком російських.

До всього цього стверджують, що Президент Молдови Владімір Воронін уже майже що готовий пристати на цей план.

Такий план означав би радикальний відхід від нинішніх принципів придністровського урегулювання, яких дотримуються учасники міжнародного процесу в форматі «5 + 2» (ОБСЄ, ЄС, США, Україна і Росія плюс Молдова і Придністров’я) — зокрема й тому, що він цілком обходить інших учасників цього процесу.

А чи є таємниця?

Водночас молдовський політолог і експерт із придністровських питань, директор програм урегулювання конфліктів Інституту публічної політики в Кишиневі Оазу Нантой звертає увагу, що, за його інформацією, цей план не можна називати російським, бо ініціювали його молдовські урядовці, міністр реінтеграції Васіле Шова і радник Президента Марк Ткачук, які домовлялися про нього з заступником секретаря Ради безпеки Росії Юрієм Зубаковим, починаючи з осені минулого року.

У цьому плані немає жодної таємниці, хоча він і не афішується, стверджує політолог і наголошує: він не має жодних аргументів, щоб вірити, що Москва піде на такий компроміс.

«Такий план — це не великий секрет, тому що Васіле Шова і Марк Ткачук 7 разів були в Москві, і я бачив план, із яким вони почали ці переговори і чув про той варіант, до якого вони дійшли після семи зустрічей із Юрієм Зубаковим. Але я хочу знову підкреслити, що я не вірю в те, що такий план може бути прийнятний для (Президента Росії Владіміра) Путіна для того, щоб забезпечити об’єднання Молдови», — заявив Радіо Свобода молдовський політолог Оазу Нантой.

Ніхто нічого офіційно не підтверджує, але всі занепокоєні

Але офіційно про згаданий план уголос не говорять. Не коментують це, наприклад, у тому ж таки Кишиневі, у Місії ОБСЄ в Молдові.

«Звичайно, були розмови про ці повідомлення в пресі, які ви згадуєте, але ми не бачили жодних документів щодо цього, отож ми не можемо коментувати, підтвердити чи заперечити (повідомлень) про цей новий російський план», — сказав Радіо Свобода речник Місії ОБСЄ в Молдові Клаус Нойкірх.

А проте на Заході повідомлення про нього викликали занепокоєння. До Молдови в вівторок вирушив посланець голови Організації з безпеки і співпраці в Європі, представник МЗС Іспанії Хосе Понс — за неофіційними даними, серед іншого й задля того, щоб дізнатися про нові домовленості. А в Брюсселі питання про цей план мав обговорити ввечері того ж дня верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єр Солана з міністром закордонних справ Росії Серґеєм Лавровим.

Але і в ОБСЄ, і в апараті Хав’єра Солани Радіо Свобода нічого не змогли повідомити.
XS
SM
MD
LG