Доступність посилання

ТОП новини

У Києві втомлені революцією і політичним бізнесом. Що показав безлад у Таллінні. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 27 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі засуджують прояви безладу на вулицях Таллінна уночі з четверга на п’ятницю і вказують на неадекватні реакції Росії, прояви лицемірства в Москві з приводу солдатських могил. У газетах також багато пишуть про політичну кризу в Україні і прояви втоми жителів столиці України постійною присутністю «політичних туристів» з Донбасу.

Пам’ятник радянському воїнові, що стояв у центрі Таллінна
(TASS)
Пам’ятник радянському воїнові, що стояв у центрі Таллінна, в ніч з четверга на п’ятницю влада все ж перенесла на територію цвинтаря Сил оборони. Про це пише естонський щоденник «Делфі» у п’ятницю. Газета також відзначає, що багато нетверезих учасників безладу в центрі естонської столиці взяли у четвер вночі участь у пограбуваннях крамниць. Це ж видання цитує виступ по телебаченню президента країни Тоомаса Гендріка Ільвеса, який назвав «злочинцями» людей, що «громили, ламали і грабували» в Таллінні. У своєму зверненні президент Естонії сказав, що «у всьому цьому не було нічого спільного зі збереженням спокою могил чи пам’яті загиблих у Другій Світовій війні». Президент пообіцяв, що покарання хуліганів буде швидким і суворим.

Австрійське видання «Ді Прессе», інформуючи про те, що чимало жителів Таллінна були проти перенесення Бронзового солдата, вказує разом з тим на невдоволення багатьох естонців лицемірством Росії, в якій під Москвою нещодавно ліквідували поховання воїнів і на його місці збудували супермаркет.

Ірландська «Айріш Таймз» пише у п’ятницю про риторику підбурювання з боку Москви щодо подій у Таллінні. Газета інформує про погрози Росії ввести суворі економічні санкції у відповідь на перенесення пам’ятника радянському воїнові з центру естонської столиці. При цьому газета нагадує про те, що більшість естонців вважає радянський час 50-річним періодом московської окупації, а в пам’ятнику в центрі столиці багато жителів Естонії бачать своєрідний символ окупаційного минулого. Ірландський часопис також нагадує, що в Естонії мешкає 300 тисяч російського населення, що становить близько 20% всіх громадян країни.

Політичне протистояння в Україні

Прихильники коаліції біля ЦВК
(RadioSvoboda.Ua)
Чимало газет Європи пишуть про політичну кризу в Україні. Французька «Ліберасьон» вказує на прояви невдоволення пересічних киян постійною присутністю на вулицях центру столиці «політичних туристів» з Донбасу, яких один із київських таксистів охарактеризував кореспондентові «Ліберасьон», як «телепнів, котрим партії платять по кілька доларів в день, щоб вони організовували пікети».

А польська «Ржечьпосполита» друкує у п’ятницю велике інтерв’ю з українським президентом. Саме у день приїзду Віктора Ющенка до Польщі на відзначення пам’яті насильницьки депортованих 150 тисяч українців під час операції «Вісла» 60 років тому. У цьому інтерв’ю Віктор Ющенко назвав найбільшою загрозою для демократії в Україні «ситуацію в парламенті» і масові переходи депутатів з фракції у фракцію, що «залишається хворобою вже 15 років». Газета також вказує на те, що український президент не бачить іншого виходу, як проведення дострокових виборів парламенту, та інформує про те, що «більша частина суспільства бажає брати участь у дострокових виборах».
XS
SM
MD
LG