Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині будуть виплачувати пенсії колишнім східнонімецьким політв’язням


Надія Кандиба Німеччина, 10 травня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) – Чим відрізняються жертви комуністичного режиму в східній Німеччині й на пострадянському просторі? В Україні, Росії, Білорусі колишні політичні в’язні не отримують жодних компенсацій. У Німеччині ті, хто за часів тоталітаризму опинився за ґратами, незабаром матимуть спеціальні надбавки до пенсій.

Коротка історія однієї долі

Свого часу Карл-Гайнц Вернер був заступником керівника одного з підприємств у східнонімецькому місті Вайсенфельз. Він відповідав за закупівлю устаткування в Західній Німеччині. Коли в середині 70-х економіка НДР почала пробуксовувати, керівництво країни взялося шукати, на кого можна було б покласти вину за економічні негаразди.

Оскільки Вернер мав зв’язки з капіталістичним закордоном, він потрапив до чорного списку і навіть не знав, що за ним уже давно стежать, а його телефон прослуховується. 1977-го року Вернера заарештували. Сталося це прямо на вулиці по дорозі на роботу. Показовий судовий процес закінчився вироком: 5 років тюремного ув’язнення. В тюрмі Вернера неодноразово намагалися завербувати як шпигуна, однак він щоразу відмовлявся.

Подібні випадки свідчать про свавілля, яке панувало в НДР. Уряд об’єднаної Німеччини вирішив тепер допомогти жертвам такого свавілля. Незабаром колишні східнонімецькі політичні в’язні отримуватимуть додаткову пенсію, як компенсацію.

Компесація буде. Але маленька. Але із цим не всі погоджуються

Нещодавно під час дебатів у Бундестазі парламентський секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Олаф Шольц назвав запровадження щомісячної пенсії для людей, яких з політичних мотивів запроторили в тюрми, дуже важливим кроком. За парламентськими підрахунками, 16 тисяч осіб отримають додаткові виплати в сумі 250 євро.

Уряд Німеччини нині працює над деталями відповідного законопроекту. Очікується, що його ухвалять ще до літніх парламентських канікул. Опозиція, однак, звернула увагу на мізерність запланованих виплат. “Зелені” й ліберали вимагають збільшити компенсацію.

Цікаво, що саме члени Партії демократичного соціалізму, правонаступниці ендеерівських комуністів, заявляють, що не бачать у запланованих компенсаційних пенсіях потужного сигналу для демократії.

Представник фракції лівих у Бундестазі Фолькер Шнайдер вважає, що це зовсім не призведе до належного визнання принесених жертв і не допоможе серйозно опрацювати минуле. “Більше того, багато хто подумає, що, мабуть, краще було мовчати або з усім погоджуватися, аніж наважитися на чітку позицію”, — сказав Шнайдер.

А де ж ділися партійні гроші?

Реагуючи на критику з боку лівих, представник партії “Союз-90/Зелені”, Вольфґанґ Віланд нагадав, що східнонімецькі комуністи свого часу встигли велику частину партійних грошей переправити за кордон і там їх надійно заховати.

Слід зауважити, що після об’єднання Німеччини колишнім членам Соціалістичної Єдиної Партії Німеччини навіть у голову не прийшло самим порушити питання використати партійні гроші для виплат компенсацій жертвам ендеерівського режиму.

Тим часом представники робочої групи при уряді об’єднаної Німеччини розмірковують над удосконаленням законопроекту про виплати компансаційних виплат жертвам комуністичного режиму в НДР.
XS
SM
MD
LG