Доступність посилання

ТОП новини

Домовленості та звинувачення. До середи робоча група має узгодити необхідні документи для проведення виборів


Тетяна Ярмощук Київ, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Нові звинувачення після нових домовленостей. Чи погодить робоча група до середи необхідні для проведення виборів документи?

«Секретаріат Президента формує суспільну думку з реалізації силового сценарію, а Віктор Ющенко ще раз підтвердив, що домовлятися з ним немає сенсу». Так коаліція відреагувала на заяву керівника Головної служби з питань діяльності правоохоронних органів Секретаріату Президента Валерія Гелетея.

Минулої п’ятниці Гелетей заявив, що Секретаріат має матеріали про плани замаху на відомих українських політиків: «Я думаю, що вони матимуть правовий наслідок. Тобто, якщо тут було сплановано замах на вбивство Тимошенко, тут інформація і про замах на Луценка. Правда, не зрозуміло, що мали на увазі… Є в записах деякі керівники Міністерства внутрішніх справ. Тому, звичайно, я не хотів би, щоб ця інформація пішла в Міністерство внутрішніх справ. Я найближчим часом постараюсь, щоб Служба безпеки дала вже результати цієї перевірки».

Однак ніяких подробиць Валерій Гелетей не навів, посилаючись на таємницю слідства.

Коаліція ж вимагає від Генеральної прокуратури «дати невідкладну правову оцінку» твердженням Гелетея.

Вплине чи не вплине?

На думку представників коаліції, ця ситуація може вплинути на досягнення компромісу між Президентом, урядом та парламентом. Регіонал Дмитро Святаш в інтерв’ю Радіо Свобода заявляє: «Це була справжня провокація, бо я не вірю, що така нефахова людина може працювати в апараті найвищого посадовця в Україні. Ця людина підставила Президента».

Утім, на думку опозиціонерів, нинішня ситуація на переговори не вплине. Нашоукраїнець Борис Беспалий сказав Радіо Свобода: «99% того, що мається на увазі, не підлягає домовленостям чи „недомовленостям“. Просто треба виконувати Указ Президента. Домовленості є про технічні деталі: косметичні зміни до виборчого та суміжного законодавства. І найбільш принципове є деяке уточнення, можливо, дати (виборів), відтермінування з 24 червня на 1, максимум на 8 липня».

У суботу під час зустрічі Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Віктор Янукович, новопризначений Секретар РНБО Іван Плющ та віце-прем’єр-міністр Микола Азаров домовилися, що до середи робоча група мала б підготувати, а парламент — ухвалити необхідні для проведення позачергових виборів документи.
XS
SM
MD
LG