Доступність посилання

ТОП новини

БЕЗ ГАЛЬМ... Чому деякі водії дозволяють собі сідати за кермо у п”яному стані, і до чого це призводить?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи боїтесь ви машини? Чи можете убезпечитись від відчайдушних чи п"яних водіїв? /images/photo/SL_17.05.2007_n1.jpg Юля, школярка: - Я боюсь. Багато машин, діти самі бігають через дорогу. Я на світлофорі навіть дивлюся в різні боки, коли переходжу дорогу. /images/photo/SL_17.05.2007_n2.jpg Денис, банківський працівник: - Якщо чесно, я на червоне світло перебігаю. Я прораховую відстань, яку я можу проскочити. Якби я "тупо" йшов, мене вже давно би збили. /images/photo/SL_17.05.2007_n3.jpg Галина Михайлівна, дистриб''ютор: - У нас зараз тротуари зробили під парковку машин. Пройти неможливо! Де "зебра" водії практично не гальмують. Мій ону стояв на зупинці, бачив, як машина збила двох дівчат! Прямо у нього на очах!!! /images/photo/SL_17.05.2007_n4.jpg Леонід Іванович Коваль, пенсіонер: - Якщо людина переходить на зелене світло, то не повинно нічого трапитись. Але зараз все що хочеш може статися. Тому що безвідповідальність повна того, хто сидить за кермом. Багато молодих людей, які купили права, машини їм купили. Вони сідають за кермо і форсують як хочуть! А якщо п"яний за кермом, то його треба гнати мітлою. /images/photo/SL_17.05.2007_n5.jpg Василь Іванович, далекобійник: - Штрафи для порушників маленькі! Що це за штраф за перевищення швидкості - 17 гривень. Має бути 100 баксів, тоді обережніше їзди муть. Надія Шерстюк, Віола Бурда /images/photo/Car_many_220_yadex.jpg (yadex.ru) 16 травня близько восьмої вечора дільничний інспектор міліції Горохівського РВ УМВС України у Волинській області Андрій Юрчук збив насмерть двох дітей, що гралися біля дороги у пісочниці. Трирічна дівчинка і чотирирічний хлопчик загинули на місці, ще один п‘ятирічний хлопчик перебуває нині у лікарні, його життю вже нічого не загрожує. Попередньо встановлено, що водій був у нетверезому стані. Чому дільничий міліціонер перебував за кермом п”яним? Який є ступінь відповідальності водія перед собою і перед життям пішоходів? Чи дозволяють собі водії в Європі керувати машиною напідпитку?

24-річний Андрій Юрчук раніше працював у патрульно-постовій службі у місті Горохові, потім - його призначили дільничним міліціонером. Місцева прокуратура порушила справу за фактом загибелі дітей, і тепер винуватцю, за оцінками начальника Волинського управління МВС Івана Прошковського, “світить” щонайменше десять років в"язниці. За словами пана Прошковського, порушник був одягнений у міліцейську форму (хоча був поза службою), а до того ж керував машиною, яка йому не належить, їхав на великій швидкості і заснув на кермом: “Я там вчора був, спілкувався з батьками...дуже важко...у мене “комок” в горлі. Це трагедія, щось сказати зрозуміле батькам, які просять – поверніть дітей! – це складно...”

Машина збила дітей прямо на очах у батьків, розповідає представниця Горохівської райдержадміністрації Ельвіра Довгополова. Водій втратив керування саме біля дитячого майданчика. 17 травня Горохів не святкуватиме свій день народження, бо для маленького міста загибель двох дітей - це трагедія. Ельвіра Довгополова: “Там таке що неможливо...і тієї дівчинки трирічної, Довганюк Юлі, мати має ще одну маленьку дитину. Вона сиділа з меншою на руках, доглядаючи інших дітей, а потім відійшла. Якби вона там була, то її також би збила машина. Старшенька Юля там зразу і загинула, ще один хлопчик - помер в реанімації. А п”ятирічний Олександр Череван - він живий! Батьки у той момент готові були розідрати того міліціонера!...”

“Штраф за керування транспортом у нетверезому стані – від 255 до 680 гривен”
Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого. 2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

3. Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони спричинили загибель кількох осіб, - караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.


Хороший хлопець, сумлінний в роботі, нарікань з боку начальства не мав, - так характеризують правоохоронця його колеги по роботі. Але п”яний “хороший хлопець” безперешкодно виїхав на пісочницю, де під батьківським наглядом бавилися діти. Провину з п”яного міліціонера ніхто не знімає. Але чи один він винуватий у смерті дітей. Можливо, не напряму до трагедії причетні і ті, хто не обладнав майданчик парканом і придумав розташувати його прямо біля дороги. Так дуже часто роблять на Волині, каже місцева кореспондентка Радіо Свобода Валентина Одарченко : “На жаль, біля наших волинський сіл не зовсім правильно розташовують дитячі майданчики. А в цьому випадку діти гралися у купі піску, який привезли для будівництва. Діти сиділи навприсядки і машина наїхала просто на них. Легковик мчав зі швидкістю вище 100 км на годину. Місцеві мешканці хотіли вчинити самосуд над водієм. Міліціонери його ледь відтягнули від натовпу. Волинська міліція вирішила перерахувати свій одноденний заробіток батькам загиблих дітей. Але ці 150 тисяч гривень не повернуть дитячих життів”.
У 2006 році в наслідок ДТП загинуло 7000 осіб, з них – 200 дітей. За чотири місяці 2007 року загинули 50 дітей. (За даними Деравтоінспекції)


10 - річний Вова правила поведінки на дорозі вчив у школі на уроці - Основи здоров”я: “Дивитись на світлофор, коли підходиш до дороги, то треба подивитися наліво і направо - їде машина чи ні. А якщо так піти – то зіб”є!” Слухати:


Вчителька математики Валентина Іванівна приїхала з учнями до Києва на екскурсію. І хоча правила дорожнього руху не стосуються її предмету, вона вчить дітей, як поводити себе на дорозі: “Коли ми сьогодні їхали на екскурсію, ми розказали їм, як себе поводити, як переходити вулицю. Проводимо ми з ними бесіди. Розігруємо ситуацію, діти дають відповіді. Як пропускати машину...”


Водій Юрій часто перебуває за кермом і може сказати, в яких українських містах водії шанують пішоходів: “ Є менталітет кожного міста. Є міста, де пішохідний перехід – це просто святе, всі зупиняються. Це “ атомні місця” – Нетішин, Кузнецовськ, Южноукраїнськ. Навіть не можу пояснити, чому так. Мене це просто вразило, просто супер! А коли я повертаюсь до Києва, я просто ставлю машину. Почався дурдом! Просто війна на дорогах.” Слухати:


За міліцейською статистикою, майже всі автоаварії за участю дітей, обертаються травмами для малечі, - запевняє Генадій Гребньов, начальник відділу департаменту ДАІ із звязків з громадськістю. Такі кричущі випадки, як на Волині, трапляються нечасто. Майже кожна друга дорожньо-транспортна пригода з дітьми, трапляється з їхньої вини. Діти, які не там переходять дорогу, або просто не знають правил дорожнього руху.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG