Доступність посилання

ТОП новини

Країни — члени ОЧЕС підтвердили прагнення поглиблювати співпрацю в сфері енергетики


При цьому мають належно враховуватися інтереси і виробників, і споживачів, і транзитерів енергоносіїв, мовиться в декларації 15-го саміту Організації чорноморської економічної співпраці. У документі також наголошено прагнення співпрацювати з Європейським Союзом та іншими міжнародними партнерами з метою «забезпечити справедливий доступ усіх зацікавлених країн до енергоресурсів i ринків збуту».


При цьому мають належно враховуватися інтереси і виробників, і споживачів, і транзитерів енергоносіїв, мовиться в декларації 15-го саміту Організації чорноморської економічної співпраці.

У документі також наголошено прагнення співпрацювати з Європейським Союзом та іншими міжнародними партнерами з метою «забезпечити справедливий доступ усіх зацікавлених країн до енергоресурсів i ринків збуту на засадах взаємності задля підвищення глобальної енергобезпеки, ефективності, конкурентоспроможності та екологічної стійкості».

Сторони відзначили необхідність поглиблювати співпрацю і в таких пріоритетних галузях, як захист довкілля, торгівля, транспорт, туризм, телекомунікації, наука та технології, боротьба з тероризмом і всіма формами організованої злочинності тощо.

Відповідно до Декларації, спільною метою країн — учасниць ОЧЕС повинні бути розробка та ефективна реалізація масштабних регіональних проектів стратегічного значення.

Сторони також підтвердили зобов’язання щодо захисту навколишнього середовища Чорноморського регіону.

Саміт відбувся в понеділок у Стамбулі в Туреччині.

Серед подій, що сталися під час саміту, — рідкісна зустріч у його кулуарах представників Туреччини й Вірменії — міністрів закордонних справ Абдуллаха Ґюля й Вардана Осканяна.

Туреччина і Вірменія не мають дипломатичних відносин. Вірменія була єдиною країною, яка прислала на саміт до Туреччини делегацію на чолі не з Президентом чи Прем’єр-міністром, а лише з міністром закордонних справ.
XS
SM
MD
LG