Доступність посилання

ТОП новини

Курс євро встановив черговий історичний рекорд


Надія Кандиба Німеччина, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Спільна європейська валюта цими днями долає один рекорд за іншим. У вівторок курс євро вперше в своїй історії пробив позначку в 1 долар і 37 центів, у середу європейська грошова одиниця не лише зберегла свої позиції, а ще більше наблизилася до 1 долара 38 центів.

(RadioSvoboda.Ua)
За оцінками головного економіста Європейського центрального банку Юрґена Штарка, рекордне піднесення курсу європейської валюти є наслідком потужного економічного розвитку в країнах єврозони. Подібної думки дотримуються й інші аналітики.

Представник Гессенського земельного банку Ґертруд Трауд зазначив: «Євро так зміцнив свої позиції, оскільки в єврозоні нині спостерігається подальший розігрів кон’юнктури. Крім того, доводиться рахуватися з новим підвищенням банківських ставок з боку Європейського центробанку. Водночас у США кон’юнктура дещо охолола. Отже, з одного боку, ми маємо подальше зміцнення євро, а з іншого – послаблення долара».

Хто виграє від зміцнення євро?

Переваги високого курсу євро реально можуть відчути на собі, наприклад, європейські туристи в Сполучених Штатах, оскільки товари й послуги в доларовому еквіваленті для них є дешевшими. Цілком імовірно, що в самій єврозоні теоретично можна очікувати зниження цін на пальне. Адже на світовому нафтовому ринку розрахунки ведуться в доларах.

Експерти не виключають подальшого піднесення спільної європейської валюти. Дехто навіть прогнозує, що незабаром один євро коштуватиме 1 долар і 40 центів.

Експерт кредитно-фінансового інституту Bankhaus Hauck und Auffhäuser Фідель Гельмер пояснив: «Якщо подивитися на позитивний розвиток євро, то можна собі уявити, що інвестори з більшим задоволенням інвестують в економіку і валюту, які демонструють такі позитивні тенденції, ніж в американський долар. Слід враховувати, що ситуація в американській економіці сьогодні не є такою привабливою, як у Європі».

Від зміцнення євро зазнають збитків деякі європейські експортери

Водночас європейська експортна промисловість забила на сполох. Адже зміцнення курсу євро автоматично робить дорожчим і їхній товар, який вони продають, скажімо, в тих самих Сполучених Штатах. Негативні наслідки стрімкого злету євро можна було відчути на франкфуртській біржі, де в середу курси акцій німецьких автомобілевиробників, які традиційно працюють на експорт, відразу почали здавати свої позиції.
XS
SM
MD
LG