Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті вдвічі збільшилася кількість одиноких матерів. Чому?


Надія Петрів Ужгород, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Закарпатті за останні роки майже вдвічі збільшилася кількість матерів, які не в шлюбі народжують дітей. Причин цього називають чимало.

Ужгородка Оксана Нейметі нещодавно відзначила 36-ліття, а за місяць по тому народила первістка – хлопчика Володимира. У графі «батько» зробила прочерк, а ім’я по-батькові для хлопчика записала своє. Молода мама розповіла Радіо Свобода, що на створення повноцінної сім’ї просто не мала часу чи везіння. Тому після досягненні певного матеріального статку, кар’єрного росту, вирішила – хоче дитину.

Одна з причин збільшення матерів-одиначок – державні виплати

Оксана Нейметі – класичний приклад матері-одиначки. Однак у регіоні зросла кількість жінок, які народжують поза шлюбом. За статистикою, якщо у 2003 році на обліку у відповідних службах перебували близько 7 тисяч одиноких матерів, то вже у 2006 році – понад 11 тисяч. Одна з причин, на думку фахівців, солідна сума одноразової допомоги при народженні дитини – 8,5 тисяч гривень.

Ще один момент, на якому зауважують фахівці, розрахунок на більші виплати допомоги на дитину до досягнення нею трирічного віку. Саме це є ще одним стимулом не реєструвати офіційний шлюб.

Таку причину називає представниця управління праці і соцзахисту Закарпатської облдержадміністрації Ганна Морозюк: «Це свідчить про те, що особи спеціально не реєструють шлюб — з метою забезпечити собі права на отримання цієї допомоги. І, зважаючи на те, що зараз досить високий розмір цієї допомоги, він становить для дітей до 6 років 138 гривень, для дітей від 6 до 18 років – 178 гривень, це призводить до того, що, як правило, такі сім’ї не реєструють шлюби».

Свій «внесок» у зростання кількості матерів, які народжують дітей не в шлюбі, зіграв новий сімейний кодекс і узаконене в ньому питання громадянських шлюбів. Про це кажуть закарпатські соціологи. Пари не поспішають офіційно реєструвати шлюб, щоб у разі розлучення не мати зайвого клопоту з оформленням документів.

Шлюб церковний, а не в рагсах

Ще одна причина – традиційна для Закарпаття. Тут і досі, особливо для мешканців сіл, шлюбом є, перш за все, шлюб церковний.

Ккерівник Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор розповів: «Є такі моменти: велика кількість незареєстрованих шлюбів, тобто матерів-одиначок, фіксують у селах. У селах окремих є така традиція: офіційним вважається церковний шлюб, а не такий, що записаний в рагсах. Через це нерідко виникають проблеми з батьківством. Але це й дало певною мірою хибну статистику».
XS
SM
MD
LG