Доступність посилання

ТОП новини

На Волині триває ліквідація наслідків буревію


Валентина Одарченко Волинська область, 30 липня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Від 31-го до 56 мільйонів гривень – такі суми називають чиновники різних рівнів, оцінюючи збитки від минулотижневого буревію на півночі Волині. Від стихії постраждали 7 районів області, триста гектарів лісу повалив вітер, ще півтори тисячі гектарів суттєво пошкоджені. Сім будинків зруйновані вщент, у 1820-и повністю або частково пошкоджена покрівля. На минулому тижні Кабмін виділив 8 мільйонів 900 тисяч гривень для ліквідації наслідків стихії.

Так виглядає нині автотраса Володимир-Волинський - Ковель
(RadioSvoboda.Ua)
Ще кілька днів тому люди скаржилися на повільну роботу служб, покликаних відновити життєдіяльність їхніх сіл:

“У нас біда чорна, ми сидимо просто неба”… “Пенсіонери, одинокі – нам бригад не дали, ми винаймали за свої кошти, платили гроші свої, нам нічого ніхто не дав…Будматеріали купили за свої кошти”… “ Треба двісті шиферин і крокви – ми не маємо, за що купити… Дитина травмована – що робити далі?” “ Дощ пішов – стеля зараз буде падати”… “ А в мене впала”…

Багато хто з волинян ще не оговтався від стресу. Турбує їх і те, яким чином вони отримають компенсації:

Жінка: «Як будуть відшкодовуватися, повертатися кошти? Я розумію, що завезти матеріали за один день не можна. Я звернулася до свого начальника в Луцьку, то вони купили мені будматеріали. Але на чуже прізвище – хто купував, на того й написали накладну. Ось вона, на руках, – чи її переписувати?»

Насправді наслідки стихії ліквідовували майже дві тисячі людей, лише половина з них – місцеві, однак рук і досі бракує. Триває відновлення 350 будинків. На сьогодні вісімдесяти двом найбільш постраждалим сім’ям Турійського району виплатили грошову допомогу у розмірі дві тисячі гривень.

28 шкіл та всі дошкільні заклади відновили роботу. У восьми школах триває ремонт. До завтрашнього дня енергетики обіцяють повністю відновити електропостачання. Втім, мешканцям семи будинків доведеться надати інше житло.

Голова обласної адміністрації Володимир Бондар повідомив, що цим людям запропонують вибір – відбудовувати хату з нуля чи переселитися в сусідні села:

«Чи вона ухвалила рішення переїжджати, чи відбудовувати будинок. Потрібно знати, до якої школи підуть діти, як вони будуть нагодовані і все інше».

Під час перебування у Турійському районі заступник голови Секретаріату Президента Віктор Бондар зауважив про необхідність негайного поновлення втрачених населенням документів:

«У багатьох людей повидувало з хат не лише речі і гроші, а й документи. Необхідно негайно їх поновити. Бо документів немає на руках, щоб щось підтверджувати».

Частину коштів для перекриття дахів та відновлення осель надав обласний бюджет, іншу частину матеріалів взяли з умовою оплатити згодом. У Турійському, Рожищенському і Горохівському районах складені списки більше тисячі дітей, яких відправлять на оздоровлення, місцевій владі доручили скласти списки студентів з постраждалої території, які навчаються платно. Їх переводитимуть на безкоштовну форму навчання.

Матеріали до теми:

• "КРИХКЕ ДОВКІЛЛЯ" • Чи була готова влада до надзвичайних ситуацій? • На Волині знову штормове попередження • Наслідки урагану на Волині мають ліквідувати за два тижні, згідно Указу Президента
XS
SM
MD
LG