Доступність посилання

ТОП новини

...На старт! Виборчої кампанії. За що голосуємо: за програму чи відомі імена?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Від чого залежить Ваш вибір: від програми партії чи від людей у її списку? Анатолій, тренер: - Я думаю, що буду голосувати за людей, які в партії, бо стільки часу пройшло, ми їх уже знаємо. Людмила, інженер: - За програму і за людей. Список, звичайно, дивимося, але в основному – програма. Василь Іванович, пенсіонер: - Взагалі програма головніше. Марія, домогосподарка: - На людей треба звертати увагу, бо люди різні, а програми майже всі однакові. Якби ж вони виконувалися… А конкретна людина може зробити хоч щось. Вікторія, техпрацівник: - Для мене людина важить більше всього. Це має бути чесна, добросовісна людина, яка ставиться добре до людей, яка думає про людей. Марічка Набока, Сашко Лащенко Сьогодні, другого серпня, в Україні стартувала виборча кампанія. Цю дату визначив Президент Віктор Ющенко своїм четвертим указом про дострокові вибори. Голосування ж має відбутися тридцятого вересня – рівно через шістдесят днів після старту. /images/photo/Serdyuchka_Danilko_220.jpg (RadioSvoboda.Ua) За кого ж цього разу проголосує виборець – за партії та їхні програми чи за знайомі імена? Чи мають шанси стати нардепами такі кандидати, як Вєрка Сердючка?

“Проти всіх!”, але за Сердючку

Особливістю виборчих кампаній в Україні була участь у парламентських перегонах кандидатів-акторів, співаків, спортсменів... Декому з них вдавалося під час різних скликань попрацювати під куполом Верховної Ради – Оксана Білозір, Руслана, Ян Табачник, Михайло Поплавський... Можливо, лави народних депутатів поповнить цього разу Вєрка Сердючка (точніше – Андрій Данилко). Якщо, звичайно, ЦВК зареєструє його блок під назвою “Проти всіх”. І якщо його підтримає виборець. Чи здатен Данилко подолати бар’єр у три відсотки і опинитися в парламенті поряд із Юлією Тимошенко, Юрієм Луценком, Петром Симоненком або представниками “Партії регіонів”? Прогноз соціолога Ірини Бекешкіної:

“По приколу за Вєрку Сердючку, я думаю, могли б проголосувати. Але може зупинити українців запитання: “А хто там?”. Тобто, будуть думати про те, кого ж вона за собою веде”.

Хоча більшість соціологів вважає, що у Верховній Раді знову засідатимуть практично ті ж самі депутати, що й зараз, політолог Віктор Небоженко не виключає на виборах сюрпризів. Зокрема, він оцінив шанси Вєрки Сердючки (тобто – Андрія Данилка) у 3 відсотки голосів.

Жарти жартами...

У світовій історії нерідко траплялися випадки, коли виборці (як висловилася Ірина Бекешкіна: “по приколу”) голосували за зовсім несподіваного кандидата або партію. Журналіст-міжнародник Олександр Рар виділяє приклад Жириновського, як голосування “Проти всіх!”. Адже в 1993 році більшість росіян виступила проти влади, проголосувавши саме за нього.

Олександр Рар, політолог з Німеччини:“Подвійність менталітету Східної Європи: можна проголосувати за якогось клоуна або ж бути проти всіх.”


Чи виправдовують кандидати-співаки, музиканти, актори сподівання виборців? Політолог Олександр Сушко каже, що є приклади і за, і проти, хоча вважає, що найбільш вдалою кар’єрою актора в політиці є кар’єра Рональда Рейгана:

“Не думаю, що хтось із наших політиків може похвалитися таким успіхом. Одна справа, коли актор чи музикант серйозно йде в політику, а інша справа, коли актор чи музикант намагається збільшити свою популярність шляхом участі в політичних, електоральних процесах”.

“ Компромату не багато?”

Наскільки чітким є в Україні Закон “Про вибори”? Чи допоможе він осмислено, без проблем проголосувати? Чи не сприятимуть його норми можливим спробам політиків заплутати виборців? Це можна зробити, наприклад, використанням “технологічних” партій-кандидатів. Тобто кандидатів, котрі не стільки прагнуть потрапити до парламенту, скільки намагаються відібрати голоси в опонентів тих, під чию дудку вони танцюють. Речник громадської організації "Комітет виборців України" Олександр Черненко розповідає, що й на цих виборах такі партії будуть. Напевно, деякі з них будуть відтягувати голоси від основних лідерів виборчого процесу, а також поширювати компромат на головних конкурентів.

Можливо, саме через такі партії українці стомилися від політики, зневірилися в своїх кандидатах. Українка Тамара працює в Італії. Раніше, мешкаючи на батьківщині, голосувати любила. А зараз цього робити не буде – ані за партії, ані за розкручені імена. Говорить, що не сподівається вже ні на кого і ні на що, бо вважає, що її буквально вигнали з України й змусили жити на чужині. Чи багато таких розчарованих в Україні, дізнаємося через два місяці, на виборах.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG