Доступність посилання

ТОП новини

Андріївська церква “їде”


Ірина Перешило Київ, 2 серпня 2007 р. (RadioSvoboda.Ua) - Двохтисячного року у Німеччині вийшло видання під назвою «Тисяча шедеврів п’яти континетів». Кожна країна представлена у виданні певною кількістю унікальних пам’яток. До прикладу, Франція – 30, Польща – 22. А Україну представляють 4 пам’ятки: історичний центр Львова, Києво-Печерська Лавра, Софійський собор і Андріївська церква. Але на сьогодні світове визнання останнього з названих шедеврів не рятує його від загрози знищення.

(wiki)
За давнім переказом, близько 40-го року по Різдву Христовому Святий апостол Андрій, проповідуючи, дійшов до Києва. Над Дніпром, на високій горі він поставив хрест і промовив до учнів: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них возсіяє благодать Божа»!

Коли кияни прийняли віру Христову, на цьому місці поставили дерев’яний храм, який з часом змінили на ще одну дерев’яну церкву. І лише 1747 року за проектом італійського архітектора Растреллі постала на священній горі мурована церква, названа на честь святого Андрія Первозваного.

Так Київ розбагатів на унікальну, одну з найвідоміших пам’яток архітектури, над якою нині нависла загроза руйнування.

Церкву руйнують машини та новобудови

Сотні машин проїжджають щодня пішохідним Андріївським узвозом повз церкву, і кожна на мить вкорочує віку унікальному храму, стверджує завідувачка відділу Андріївської церкви при заповіднику Софія Київська Жанна Литвинчук. Вібрації від руху створили тріщини на паперті на 5-6 см. Вони і в інтер’єр проходять, каже завідувачка.

Вібрація – одна з причин руйнування церкви. Друга, значно потужніша, це інтенсивний процес забудови навколо. Він спричиняє зсув ґрунту у пагорбі під храмом. Завідувач заповідника Софія Київська Євген Кожан розповідає, що на вулиці Боричів Тік, щоб розширити собі територію, підрізають пагорб. «Як геологи кажуть, підрізали основу — і він починає активізуватись, рухатись. Активізація цих процесів дуже тривожна»,— стверджує Євген Кожан.

Якщо не виконати роботи з укріплення пагорба, Андріївська церква з’їде. Одні експерти стверджують, що на Поділ, а інші кажуть, що навіть у Дніпро. Але на сьогодні міська влада не виділяє коштів навіть на розробку проекту робіт з укріплення пагорба.

Кажуть, в усі часи кияни знали, що якщо знімуть престол Андріївської церкви, з Києвом станеться біда.
XS
SM
MD
LG