Доступність посилання

ТОП новини

Місця у списках: Кримські і «кримські» кандидати у депутати Верховної Ради


Володимир Притула Сімферополь, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В єдиній українській автономії обговорюють кримське представництво у виборчих списках партій і блоків. Експерти і політики кажуть, що у порівнянні з розпущеною Верховною Радою України, у новому парламенті кількість депутатів-кримчан може зрости.

Стенд передвиборчої агітації у Криму
В українському парламенті 5-го скликання – 10 народних депутатів, які на час виборів представляли Крим. Якщо справдяться прогнози представників політичних партій і виборчих блоків, то кількість кримчан у новій Верховній Раді може зрости до 18-20.

Найбільші сподівання у кримських «регіоналів», лідер яких Василь Кисельов переконаний, що до парламенту пройдуть перші 250 членів їхнього партійного списку, а там аж 6 кримчан: «Дійсно, ми б хотіли, щоб там було більше наших колег. Але те, що там є щонайменше 4 прохідних – це вже здобуток Криму».

Василь Кисельов у списку 35-й, вище нього – екс-спікер кримського парламенту Борис Дейч – 29-й, далі – висуванець Російської громади Криму Олександр Черноморов 166-й, а керівник виборчого штабу Партії регіонів в Криму Олексій Боярчук 187-й. Втім, «кримськими» також можна вважати депутатів парламенту автономії Нестора Шуфрича – 5-й і Дмитра Табачника – 34-й, а також «куратора Криму» Антона Пригодського – 21-й.






На 5 місць сподівається «Наша Україна – Народна Самооборона»

На 5 кримських місць у парламенті сподівається один із керівників штабу блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» у Криму Рефат Чубаров. Він прогнозує, що до Верховної Ради пройдуть перші 110-115 членів списку його політичної сили.

Рефат Чубаров: «Думаю, що Крим достатньо представлений у списку. Переконаний у тому, що як мінімум п’ятеро кримчан-кандидатів від нашого блоку будуть обрані народними депутатами».

Сам Рефат Чубаров у списку 102-й. Попереду нього – лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв – 27-й, прокурор Криму Віктор Шемчук – 33-й, екс-міліціонер і екс-представник Президента в Криму Геннадій Москаль – 41-й і керівник кримського штабу блоку, колишній начальник кримського главку МНС Сергій Василенко – 77-й.

Щонайменше троє «бютівців»?

Кримські «бютівці» теж налаштовані оптимістично. Їхній лідер Андрій Сенченко каже, що у фракції БЮТ майбутнього парламенту буде щонайменше троє кримчан. Сам Андрій Сенченко у списку 64-й, його колега Людмила Денисова 71-ша, а лідер фракції БЮТ у Верховній Раді Криму Сергій Веліжанський – 156-й.

Андрій Сенченко: «Звичайно, ми були б зацікавлені, щоб кримчан у прохідній частині нашого списку було б якомога більше. Бо скільки б нас не було, все-рівно ми пам’ятаємо, що ми кримчани і працюємо на Крим».

На місця у парламенті розраховують і кримські комуністи

Експерти прогнозують, що з інших політичних сил лише комуністи здатні провести кількох кримчан до нового парламенту. Кримська організація КПУ у прохідній частині списку представлена двома партійцями – фермером Мариною Перестенко, вона третя, і самим Леонідом Грачем, який на 21-му місці.
XS
SM
MD
LG