Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині зростають ціни на продукти


Галина Терещук Львів, 16 серпня 2007 р. ( Radiosvoboda.ua) – За останніх 7 місяців на Львівщині ціни на продукти харчування зросли на 8%, на хліб та хлібобулочні вироби — на 6%. Переважна більшість населення не може собі дозволити нормальне якісне харчування.


Ціни на продукти харчування у Львові ростуть на очах. Найпомітніший стрибок – на м’ясні вироби. Якщо багато малозабезпечених людей ще якось могли купити собі шматок курячого філе за 18 гривень, то уже ціна 24 гривні їх лякає.

За даними управління статистики Львівської області, упродовж 7 місяців цього року найбільше зросли ціни на продукти - на 8 %, на транспорт і послуги охорони здоров’я – на 6%, інші товари – майже на 4.

Ціни кусаються

Помітно зросли ціни на молочні вироби і борошно. Одне куряче яйце коштує від 40 до 70 копійок. Незаможні львів’яни купують продукти на базарі. Адже тут можуть торгуватись і овочі значно дешевші, ніж у супермаркетах. Я завітала на один із ринків міста – «Добробут» і ось що почула від покупців про зростання цін.
  • Зросли ціни на базарі. А що купили сьогодні? Селеру і огірки по 4 гривні. Чи купуєте м’ясо? О ні, вже воно по 30 гривень. Яку маєте пенсію? 460 гривень, допомагає син-інвалід, у нього самого 2 діток. Працює. Я за те, що приношу сусідці продукти, отримую від неї 5 гривень. Звичайно, ціни ростуть. На все. Яйця, молоко, масло, олію, особливо. Була 6 – тепер 6.70. Ціни кусаються. У мене двоє діток. На місяць купую 2 кілограми м’яса і 2 кілограми курей та інше. Ціни ростуть. Не вистачає пенсії. Все зросло. Можу купити на пенсію дуже мало.


Пані Олена уже роками торгує м’ясними виробами. Каже, що в середньому ковбаси зросли на 2 гривні. Найчастіше люди купують ковбаси по 23-25 гривень.

Зріст цін на продукти харчування відчули й ті підприємці, які мають на ринку свої власні крамниці. Скажімо, пані Анна має магазин з чоловічим одягом. Каже, що нині клієнтів значно менше «Я не піднімаю ціни на товар, але мені дуже важко. Я бачу, що в людей нема грошей. Колись возили дорожчий товар, тепер дешевший. Платіжна спроможність людей впала»,— каже Анна.
XS
SM
MD
LG