Доступність посилання

ТОП новини

Чи зберігатимуть силовики нейтралітет під час виборів?


Тетяна Ярмощук Київ, 17 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться українським силовикам залишатися осторонь політики під час нинішньої передвиборчої кампанії?

Громадянам нині дуже важко залишалися поза політикою. Навіть якщо вони працюють у правоохоронних органах, каже представник Партії регіонів Володимир Зубанов. За словами представника Партії регіонів. суспільство дуже політизоване, і громадяни, які працюють у силових структурах, теж не зможуть залишитися поза політикою. «Але наскільки вони можуть вплинути на результат, це вже інше питання. Проте все одно будуть відігравати відповідну роль у виборчих процесах»,— вважає Володимир Зубанов.

На думку ж бютівця Григорія Омельченка, під час нинішньої передвиборчої кампанії навряд чи будуть залучатись силові структури: «Я не думаю, що міліція буде задіяна в брутальних провокаціях на підтримку, наприклад, коаліції. Всі прекрасно розуміють, які наслідки були щодо їхніх колег після того, як до влади приходили представники інших політичних сил. Що стосується СБУ, то місцеві підрозділи, і центральний апарат абсолютно виключені із тих протиправних дій, коли Служба безпеки була перетворена у політичну поліцію для захисту Президента Кучми, його режиму».

Накази, можливо, й будуть роздаватися, однак ніякого впливу правоохоронці не матимуть, вважає журналіст, що пише на кримінальну тематику, Євген Лауер: «Слід пам’ятати, що там служать люди. Вони не знають, хто буде переможцем на цих виборах, хто завтра буде їхнім керівником. Можливо, накази будуть роздаватися, але реально ніякого впливу правоохоронні органи на проведення передвиборчої кампанії не будуть робити».

Наразі Президентові підпорядковані Збройні Сили та Служба безпеки, у травні він також підпорядкував собі внутрішні війська. Міліція – у веденні Міністерства внутрішніх справ. Уряд також контролює війська Цивільної оборони.

Матеріали до теми:

• На виборах до Верховної Ради будуть присутні близько 4 тисяч іноземних спостерігачів

• Чи зберігатимуть силовики нейтралітет під час виборів?
XS
SM
MD
LG