Доступність посилання

ТОП новини

Справа літака збитого 2001 року


Тетяна Ярмощук Київ, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нове судове рішення у справі катастрофи російського літака над Чорним морем в 2001 році. Київський апеляційний суд підтвердив висновок суду першої інстанції: слідство не довело, що літак збила українська ракета.

Справа щодо катастрофи російського літака над Чорним морем триває вже 6 років. Міжнародний авіаційний комітет країн СНД визнав, що літак поцілила українська ракета під час військових навчань. Втім, Апеляційний суд Києва ухвалив рішення: слідство, яке проводив Міжнародний авіаційний комітет, не довело, що літак збила українська ракета. Цим рішенням Апеляційний суд підтвердив січневе рішення суду першої інстанції.

Адвокат Андрій Козлов, який представляє інтереси Кабміну у цій справі, називає рішення Апеляційного суду закономірним, втім не виключає, що його знову оскаржуватимуть. На думку члена Національної комісії зі зміцнення демократії і утвердження верховенства права Станіслава Шевчука, проблема у тому, що в Україні немає системних підходів до виплати компенсацій, коли така велика кількість жертв.

У жовтні 2001 року над Чорним морем був збитий російський літак, який прямував із Тель-Авіва до Новосибірська. Пізніше українська сторона визнала, що ніяка інша ракета, окрім тієї, яка стартувала під час вчень військ протиповітряної оборони України, не могла вразити літак. Всі 66 пасажирів, переважна більшість з яких були громадянами Ізраїлю, що емігрували з СРСР, та 12 членів екіпажу загинули. Чотири ізраїльських родини подали позов про отримання компенсації.
XS
SM
MD
LG