Доступність посилання

ТОП новини

95% світового героїну має свій початок в Афганістані


Василь Зілгалов Прага, 27 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Черговий звіт ООН про злочинну торгівлю наркотиками знову зафіксував рекордний урожай опію в Афганістані, який забезпечує до 95 відсотків світового постачання героїну на Захід. У річному звіті комітету ООН з питань наркотиків і кримінальних злочинів сказано, що зусилля НАТО із зменшення посівів опію в Афганістані потерпіли крах. Україна, як свідчать дані експертів, стає все інтенсивнішим шляхом транзиту героїну з Афганістану на Захід.

Макове поле в провінції Гільменд, Афганістан
У щорічному звіті ООН сказано, що урожай опію в Афганістані зріс у 2006 році на 30-50 %. В основному опійні поля зосереджені на півдні країни, регіоні, який Кабул та НАТО найменше контролюють. Керівник комітету ООН з проблем запобігання наркоторгівлі Антоніо Марія Коста наголошує, що південно-афганська провінція Гільменд є джерелом найнебезпечнішого наркотику у світі – героїну. У цій провінції виробляється більше героїну, ніж в усіх інших країнах світу, включно з Колумбією.

Боротьба з опійним маком невдала

Звіт ООН відзначає, що блокувати основні райони вирощування опію в Афганістані не вдається ні військам НАТО, ні владі у Кабулі. Південні райони дуже слабо контролюються, і це задовольняє як Талібан, так і торгівців наркотиками. Спроба США знищити поля з опійним маком спеціальними розчинами з повітря зустріла опір в Кабулі, бо президент Афганістану Хамід Карзай боявся, що власники знищеного таким чином опійного урожаю, місцеві селяни, залишаться без засобів для існування і пристануть до "Талібану".

Мільйони доларів витрачені на заохочення афганських селян переходити на вирощування інших сільськогосподарських культур також виявилися марною витратою часу.

У зв’язку з новим рекордним урожаєм опію в Афганістані координатор програми ООН із запобігання наркоторгівлі на теренах Білорусі, України і Молдови Владилен Літновський каже, що очікується погіршення ситуації щодо нелегального продажу цих наркотиків, зокрема в Європейському Союзі.

Героїн потрапляє в Україну з Росії та Туреччини

Владилен Літновський також каже, що Україна все інтенсивніше використовується як транзитна територія для перевезення великих партій афганського героїну на Захід. Проте, як він повідомив Радіо Свобода, є досить великі успіхи у вилученні героїну. 19 липня цього року в порту Іллічівська затримано 174 кілограми героїну, який прямував вантажівкою з Туреччини. За останні 8 місяців завдяки зусиллям міжнародних організацій і СБУ в Україні затримано понад 460 кілограмів героїну на суму в 60-80 мільйонів доларів США.

Владилен Літновський каже, що основні країни, з території яких афганський героїн потрапляє на територію України, це Туреччина і Росія.

Але, за повідомленнями звіту ООН, вилучається лише біля 45% вироблюваного у світі кокаїну та біля 25% всього героїну. Керівник комітету ООН Антоніо Марія Коста вважає, що шлях до значних успіхів у боротьбі з наркотиками дуже довгий і важкий.
XS
SM
MD
LG